неделя, 28 юли 2013 г.

Великото Четене на "Песен за огън и лед" - 4

Великото Четене на "Песен за огън и лед" с Мисаки, Хикари и Д-р Алу
"Игра на тронове" от Джордж Р. Р. Мартин


~Едард~(102-109)
Едард Старк се опитва да даде ценен съвет на краля си, като му припомня как завършва битката, която му осигурява трона. Но за Робърт е твърде късно да забележи паяжината, която е оплетена около него. За Нед, Ланистърите си служат с хитрост, за да задоволят единствено собствените си желания. Новината за сватбата на Денерис и конния господар достига до ушите на слухаря Варис.
Коментар
-може би Едард вижда как със смъртта на Лиана, Робърт е загубил искрата си за живот. Непрестанното пиянство и незаинтересованост, са променили човекът, когото той приема за скъп приятел.
-Ланистърите играят добре играта на тронове. Тивин Ланистър е бившата ръка на краля, който привидно предава властта си.Дъщеря му е кралицата, а Скалата на Кастърли е златна мина.

~Тирион~(110-117)
Тирион пътува все по на север, към Вала. С него се движи и Джон Сняг, който почва да разбира каква съдба го чака.
Коментар
-харесва ми колко е остроумен и как има реална преценка за себе си. Научил се е да се гордее с ума си и притежава завидно самочувствие. Джон Сняг трябва да се вслушва в съветите му и да си отбелязва. 

~Кейтлин~(118-127)
Кейтлин е съкрушена от инцидента с Бран. Роб, останал като глава на семейството, й напомня за дълга, който има. По стечение на обстоятелствата лошите неща продължават да им се случват. Бран за втори път избягва смъртта, спасен от вярното си вълчище. Решена да разбере кой и защо иска да навреди на семейството й, Кейтлин е твърдо решена да посети Кралски чертог и сама да намери отговорите.
Коментар
- парите платени на убиеца носят знака на Баратеон, но знаем кой е вероятният поръчител. Единствено този кинжал не пасва на картинката, прекалено се набива на очи.

~Санса~(128-139)
Санса прекарва деня с принца на мечтите си. Наглото му държание провокира Аря да го постави на място. Но на кралете винаги е простено, докато прошка от тяхна страна се дава трудно.
Коментар
- има една очарователна наивност в Санса. Напомня ми на героиня в трагедия, която от най-беззащитна и невинна в преценките си, накрая се превръща в безстрашен и хитър противник. Живота ни учи на своите уроци, искаме или не. Ако симпатизирам на женски персонаж в книгата, то това е тя.

~Едард~(140-145)
Жаждата за мъст на Церсей Ланистър няма край. Тя иска кръв за обидата нанесена на Джофри. Кралят е прекалено уморен, за да раздава правосъдие и като чели е забравил ролята си. Нед Старк още веднъж осъзнава, че е сам сред враждебно настроени хора и че е прекалено далеч от Севера.
Коментар
-Джофри е страшно озлобен и егоистичен, интересно ми е какво го е провокирала да стане такъв


5 коментара:

  1. -Едард:
    Основното впечатление от тази глава е как Ланистърите се опитват да вземат властта в свои ръце, независимо по какъв начин. Държат се сякаш тази власт им се полага по право. Също така се вижда как с времето, дали заради охолния живот, дали заради нешо друго, Робърт е загубил своята реална преценка за нещата и е станал наивен. Той не вижда как Ланистър се опитват да измъкнат властта от ръцете му, докато за Нед това е ясно като бял ден. Робърт се опасява, че Денерис и нейниете все още хипотетични деца, ще придявят някакви претенции за трона, но не вижда заплахата, която се крие в собствения му дом като змия, която дебне своята жертва.
    -Тирион:
    Ще дам един цитат, който подкрепя това, което казах по-горе:"Ланистърови никога не отказваха - галантно или не. Ланистърови взимаха всичко, което им се предлагаше."
    За другите глави нямам много какво да добавя. Можем да сме сигурни, кой е поръчал убийството на Бран - именно двамата близаници Ланистър. А колкото до кинжала - с него ще се опитат да набедят някой друг като поръчител на убийството. Някой, за когото никой няма да скърби.
    За Санса, ще кажа, че има още хляб да изяде и да се научни на много неща. Симпатизирам й, но определено не е среб любимите ми персонажи. Знам, че е отгледана, за да бъде лейди, но трябва да излезе от тази рамка.
    Джофри, естествено, е крайно дразнещ. Предполагам, че държанието му се дължи на факта, че майка му винаги го глези безкрайно и от бебе му повтаря, че ще стане крал и му набива в главата, че е всемогъщ и всички трябва да му се подчиняват. Дали маминото синче ще разбере истината някой ден?

    ОтговорИзтриване
  2. Нека засгна няколко неща:
    - Нед се държи много особено (отново) щом стана дума за децата на Регар, които са били убити. Сети се за думите на Лиана "Обещай ми, Нед" Връщаме се към теорията, че е трябвало да скрият произхода на Джон Сняг за да го опазят. Нед е приел да опетни честта си, само за да изпълни предсмъртното желание на сестра си. Той говори за това, че е съгрешил и е сложил голямо петно над своето име, независимо че едва познава Кейтлин,когато това се е случило. Смятате ли, че човек като това би изневерил? Освен това, слуховете, че Джон е копеле на Ашра Дейн (сестрата на покойния Артър Дейн, рицъря,вестта за чиято смърт е трябвало да отнесе Едард) които с носят из зимен хребет можем спокойно да ги зачертнем, тъй като когато Робърт настоява да разбере за името на жената с която е съгрешил, той казва "Вила" и отказва да говори/описва и разказва (защото на лъжата краката са къси,ако питате мен).
    Интересен факт - отношенията между Робърт и Едард се скапват именно заради смъртта на децата на Регар. Според Едард това е било прекалено, макар че делото е извършено от Ланистърови като "дар" към Робърт, факта, че краля го приветства накърнява Старк. Именно заради това, лордът на севера зарязва всичко и си отива обратно към дома.

    - В главата с Тирион, той си мисли, че Джон е "одрал" кожата на баща си и не е взел нищо от майка си. А защо не обратното? Особено като знаем, че децата на Едард (без Аря)носят външността на Тъли.

    -Интересно е, че Тирион е толкова запленен от драконите, толкова прехласнат по тях,а? (контратезис на възродените таргариенски традиции за които говорише Мисаки в миналия рерийд) :D :D

    -Хикари, не бързай да съдиш кой е пратил убиеца. Цялата картинка не е ли малко прекалено удобна, за да се сочи с пръст? Ако Ланистърите го искаха мъртъв, а те го искат, няма ли да са по-благоразумни в опитите си да го направят, за да не може да се проследи обратно към тях? Все пак, говорим за сина на настоящата Ръка на краля.

    -Нещо ме озадачи - как така за 2ри път се говори, че Джайм ще наследи баща си, като той не може/няма право на това? Нали е заклет меч в кралската гвардия,наметнал бялото наметало? Това не значи ли, че няма право да се жени и да заема пост? До колкото си спомням, Лудия крал - Ерис Таргариен го беше посветил в звание именно за да отнеме наследника на бившата си ръка - Тивин. Отностно враждата между двамата, предполагам ще задълбаем нататък,много има какво да се научи от това.

    А относно характера на Джофри - той просто е разглезено малко лайнце. В кръвта си му е,просто е проклет. И Томен, малкия му брат също е разглезен, но е добродушен и мекошав. Понякога просто си има проклети хора и това е.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Джайм и преди е вършил неща, които не са му влизали в задълженията, като това да убие кралят, който се е заклел да защитава (независимо от причината). Ами ако обстоятелствата наложат Скалата на Кастърли да се отбранява, настъпи анархия или нещо подобно...той тогава дали ще си остане от Бялата стража?

      Изтриване
  3. По закон би трябвало, тъй като веднъж дал клетва, той се обрича за цял живот. Наследник на скалата сега трябва да е Тирион.

    ОтговорИзтриване