неделя, 30 юни 2013 г.

"Взривената въздушна кула" Стиг Ларшон

Взривената въздушна кула - Стиг Ларшон (Милениум №3)
Лисбет Саландер е застреляна в главата и закопана в гроб, но въпреки това оцелява. Докато лежи в болница, омразният й баща, бившият руски агент Залаченко, когото се опита да обезглави с брадва, се намира на две врати разстояние от нея. 
Обвинена за три убийства и  изолирана от своя свят, тя може да разчита на хората, които ги е грижа за нея.  А те трябва да се изправят срещу безскрупулната Секция, автономна част от Полицията за сигурност на Швеция, която раздава свое правосъдие. 
Историята не може да подмине изобретателния Микаел Блумквист, който за пореден път ще създаде фурор сред шведското общество. Конспирация, която започва с разследването на  секс скандали и постепенно разкрива подробности от тайния живот на държавната власт.

Книгата е пълна с агенти и теории на конспирацията, само за най-заклетите фенове на жанра. Беше ми интересно да разбера как ще се развият отношенията между главните герои, но те почти липсваха. Страниците бяха едно безкрайно описание на дати и събития, които след време ме изгубиха като читател. Хареса ми социалната тема, която се върти през цялата поредица - насилието срещу жените. Самата Лисбет го преживява в детството си, гледайки баща си, който редовно пребива майка й. И нехарактерно за жертвите на насилие, тя поема контрола над ситуацията като се опитва да прекрати нещата. Но се забърква в по-голяма каша, която я довежда до психиатрична клиника и лишение от правата й на свободен гражданин. 
Трябва да си призная, че американската адаптация на първата книга ме накара да започна поредицата. И единствено първата част ми хареса, заради мистерията около образа на Лисбет Саландер.

2 коментара:

  1. Адаптацията на 1вата книга беше много стилна. Не съм гледал шведските варианти, не знам кое е по-близко до книгата, но задокеанският вариант определено имаше атмосфера. Жалко, че не продължава в същия дух, до колкото разбирам.
    Изобщо, имаше ли смисъл от двете продължения освен малкото бекграунд за Лисбет във втората книга?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами имаше дотолкова, че да ти разкаже историята докрай. Независимо дали на мен ми харесва или не.

      Изтриване