неделя, 16 юни 2013 г.

Патрик Нес - "Чудовища на войната"

Патрик Нес - "Чудовища на войната"
Тод Хюит расте в град наречен Прентистаун. Там всеки може да чуе мислите на другия, дори и животните "говорят". За да стане едно момче мъж, трябва да премине през специален ритуал. Интересното в случая е че в града няма жени. Къде са? Защо ги няма? И съществува ли място на Земята, където няма Шум? Това разбираме в първата книга. Не искам да издавам много от историята, за да е интересна ако някой реши да я чете. Затова накратко:
"Не изпускай ножа" създава атмосферата на уестърн тип обстановка. Хората се предвижват с коне, използват пушки и хората се занимават главно със земеделие. Дни преди Тод да навърши годините, в които трябва да стане мъж, хората които се грижат за него му казват да бяга. Връчват му една раница с необходими неща, дневникът на майка му и една карта. С нея той трябва да стигне до Ню Хейвън. Там той ще избяга от мъжете от Прентистаун и ще научи истината за света около себе си. По пътя среща жена, нещо което не му се е случвало до сега. Но тя е различна, сякаш не е от този свят. Ще научим и за това.
"Въпросът и възражението" не може да се чете без първата част от трилогията. Втората книга проследява пътуването на Тод и Виола до крайната им цел, Ню Хейвън, и ние заедно с тях разбираме от къде са дошли хората на тази планета, защо мъжете от Прентистаун са изолирани от другите.
"Чудовищата на войната" е последната книга и решаващата част за решението на конфликта, възникнал във предишната. В третата част има драма и моменти, които решават съдбата на персонажите. Показва какво е способен да направи човек, за да защити този, когото обича или това, в което вярва. Показва и как "войната превръща мъжете в чудовища".
Не съм ентусиазирана за тази поредица. Не ми е достатъчно "узряла". Когато чета подобен род фикция ми се иска персонажите да са по-мрачни, в историята да има неочаквани обрати. Стилът на автора не ме вчепетли, разказва леко, действието не е мудно. Но ми липсва момента на вглъбяване и чета по-скоро за да свърши, а не защото съм нетърпелива да разбера какво още ще се случи. Трилогията е издадена от АртЛайн и мисля, че целевата група са тинейджърите. В този смисъл не бих ти я препоръчала. Има интересни хрумвания, но за три книги по около 600 страници можеш да прочетеш "Името на вятъра" на Ротфус и да се кефиш максимално, затова ще кажа само - don't bother.

3 коментара:

  1. Бях прочела първите десетина страници от първата книга и не бях останала впечатлена, наистина. Доста детинска ми се стори. Като прочетох ревюто ти окончателно се убедих, че не искам да я чета. Но пък определено ще пробвам "Името на вятъра".

    ОтговорИзтриване
  2. Като се замисля, май Артлайн се опитват да обхванат всички възрасти с различните си заглавия. Мда... Мисля да пропусна тази трилогия.

    ОтговорИзтриване
  3. И сега някой, който обожава книгите, чете ревюто и ме намразва до живот :D

    ОтговорИзтриване