неделя, 30 юни 2013 г.

Великото Четене на "Песен за огън и лед" - 1

Великото Четене на "Песен за огън и лед" с Мисаки, Хикари и Д-р Алу
"Игра на тронове" от Джордж Р. Р. Мартин

Малко въведение.
Няма да забравя случката в детския отдел на Народната библиотека Иван Вазов. Отидох там, тъй като в главната част бяха изчезнали всички книги от поредицата за Вещерът, която тогава упорито четях. На мястото имаше един персонаж, на видимата възраст от 40 години, прилично обрасъл с космена покривка, приличащ на Робърт Баратеон и желаещ да ме упъти, след като видя, че се заглеждам по фентъзи рафта. И се започна едно възхваляване на Песента и Малазана, с които тогава не си бяхме близки. Аз естествено не се отказвам и твърдя, че от Сапковски няма по-добър, но човека продължава да обяснява...Тогава си казах, че тоя трябва да е луд да ми говори за тези поредици като за Библията на фентъзито. След малко упорито ровене из интернет форуми и класации, стана ясно, че не си ли чел гореспоменатите фентъзи светове, си пълен профан. И така, половин година по-късно играта на тронове започна.

~Пролог~(7-15 стр.)
Трима мъже от Нощния страж са изпратени да заловят група диваци отвъд Вала. Навлизат дълбоко в "Гората на духовете", водени от сър Веймар Ройс, "последният син на древен род с твърде много наследници".  
Уил е изпратен да разузнае къде са диваците. Той намира станът им, но мъжете и жените са като застинали, няма кръв около телата. Връща се със сведенията, но командира им е твърдо решен да види сам с очите си. Третият конник, Гаред, от 40 години в Стража, е против.
-Мъртвите са си мъртви. С мъртвите работа нямаме.
- А дали са мъртви? - настоя Ройс. -Имаме ли доказателство?
Отиват на място и виждат, че телата липсват. Решен да не се провали със задачата си,  сир Веймар продължава търсенето. Изведнъж става адски студено, вятърът се усилва и почват да се появяват бели сенки сред дърветата. Другите.
И наистина беше студено. Смразяващо.
"Високи , длъгнести и яки като стари кости, с бяла като мляко плът. Бронята им менеше цвета си с всяко помръдване...С оръжие, изковано не от човешки метал. И очите им сини, парещи като лед". Ройс започва битка: За Робърт!....и умира. Заскреженият от допира с острието на съществото меч, се пръсва и  започва касапницата над трупа.
Минава време и Уил слиза от укритието си на дървото. Взима меча за доказателство и тръгва да намери Гаред, но пред него се изправя същият Ройс,  и започва да го души.
Ръцете му бяха облечени в най-фината къртича кожа и подгизнали от кръв, но допирът им беше смразяващ.
Коментар 
- другите се появяват, когато стане смразяващо студено. Може би затова "Зимата иде"?

- мечовете им явно са направени с магия, тъй като при допир със стоманата, мечът на Ройс се разпадна на парчета

- ако те представляват студа, логично е както Гаред предложи,  да се боят от огъня

~Бран~(17-23 стр.)
Седем годишният Бран,заедно с още 19 души, отива да види как ще отсекат главата на един мъж. Брат му, Роб, "смяташе, че е дивак, заклел меча си на  Манс Райдър, краля отвъд Вала." Но той се оказва мъж пристъпил клетвата си - дезертьор от Нощният страж. Баща, им е лорд Едард Старк, господар на Зимен хребет и Пазител на Севера. Повереникът му Теон Грейджой му поднася семейният меч на рода Старк, от валирианска стомана, "Лед". Той изпълнява присъдата си, защото "владетел, който се крие зад платени палачи, скоро забравя какво е смъртта." От него научаваме още че крал е Робърт, а преди него са властвали Таргариените. И така те поемат обратно към Зимен хребет, но Роб и  незаконният им брат Джон, намират едно умряло вълчище, по-голямо и от пони.  До него намират и котило от пет вълчища, по едно за тримата синове и двете дъщери на лорд Старк.
-Родени в смърт. Най-лошият късмет.
Джон "Сняг" убеждава лорд Едард да позволи на децата си да задържат вълчищата. 
-Вие имате пет законно родени деца. Вълчището е знакът  на вашият род. На децата ви е отредено да отгледат тези палета."
Тръгвайки по пътя, Джон чува шум, който другите не забелязват. Връща се при трупа на животното и намира още едно пале. Бяло като сняг, с очи, червени като кръв. 
-Албинос - подхвърли с насмешка Теон Грейджой. - Това ще умре по-бързо и от другите.
Коментар
Съжалявам ако обръщам прекалено много внимание на някакви малки детайли, но просто ми харесва да ги разнищвам. По този начин си изграждам по пълно мнение за героите.

- лорд Едард Старк е с дълга кестенява коса и късо подстригана прошарена брада, на тридесет и две години. Има сиви очи, може да изглежда мрачен, но видимо обича децата си, дори и незаконно родения Джон.

- Мечът Лед е от валирианска стомана, изкован с магия.

- Най-големият му син , Роб е 14 годишен и прилича на майка си от рода Тъли, от Речен Пад.
 Той има светла кожа, червено-кафява коса и сини очи.

-Теон е на 19, дълъг и мършав, "всичко на този свят му беше смешно". Той е повереник на лорд Едард.

- Джон е  незаконно роден син на лорд Старк, с фамилия Сняг, която се дава на този , който няма своя. Той е на на възрастта на Роб, но по нищо не прилича на него. "Джон е мършав, а Роб - мускулест;Джон тъмен, а Роб светлокож; Джон - гъвкав и пъргав, а Роб - силен и мълниеносен. Очите на Джон са тъмносиви, изглеждаха почти черни". 

- Джори Касел е капитан на домашната им гвардия.

- искам да спомена и приказките на баба Нан като съществена част от действието, понякога те са много въвеждащи в света. Тя описва на Бран диваците като чудовища. Всеки знае, че мита и легендата се преплитат с истината. И това, което е било преди, дори забравено и по украсено, има своите корени в историята.

-Вълчището беше убито от рогата на елен! Те са се смятали очевидно за нещо изчезнало, щом от 200 години никой не ги е виждал откъм южната страна на Вала.

- момента, когато Джори казва за вълчищата, че родени в смърт, те носят най-лошият късмет. И това може ли да показва какво ще се случи с децата на Старк по-нататък в поредицата?

- промяната на изражението на Едард Старк, когато Джон го убеждаваше да задържат палетата. Джон се отрече от името Старк, което доведе до странна реакция от страна на баща му. "Лорд татко им го изгледа замислено." И после, когато Джон намери шестото пале, което единствено от всички е прогледнало ( по-нататък  ще разберем защо Джон единствен го "чува"). Тук пак лорд Старк коментира: "Или е довлечено настрана".

- как така Джон се отличава толкова много от братята и сестрите си? И защо са тези странни намеци на автора за Джон Сняг?
Направих всички тези странни забележки за първите две глави, защото мисля с тях да подкрепям по нататъшните си предположения, за това какво ще се случи в книгите. Чета ги за втори път и пак се убеждавам, че за някои неща може и да съм права. Моите размисли ще са базирани на това, което се е случило до прочетените глави, тоест няма да говоря за неща, които тепърва предстоят.

- Може ли човек да е храбър дори когато го е страх?
- Единствено тогава човек може да е храбър.







10 коментара:

  1. Аз мисля директно да дам своя коментар относно пролога и първите две глави като ще спомена само нещата, които ми направиха впечатление. Предупреждавам, че чета книгите на български, така че ще използвам имената, както са написани там.
    - Пролог:
    Прологът на "Игра на тронове" определено е изключително обещаващ. Въвежда в света и намеква за зимата, която бавно, но сигурно настъпва и ще измести лятото и есента. Зимата идва, а с нея идват и промените, които ще обхванат целия сват на "Песен за огън и лед", както и неговите обитатели, но това все още предстои да се види.
    Но не само зимата заплашва нашите герои. "Другите" дебнат в студа. Кои са те? Или по-скоро какво са те? Какво искат и какви са целите им? В пролога не се обяснява. Става ясно единствено, че има нещо магическо в тях, но всичко останало тъне в мистерия. Дали те ще са най-голямата заплаха за нашите герои?
    - Бран
    Младят Бран Старк за пръв път става свидетел на екзекуцуя. Обезглавеният човек е дезертьор от Нощния страж. Кои са те и каква е задачата им? И защо човек нигока не може да напусне стража веднъж след като е постъпил на пост?
    След екзекуцията Бран и братята му намират вълчище, убито от елен. Взимат малките вълчета и решават да ги отгледат заедно. Дали смъртта на вълчището и съдбата на вълчетата може да се приеме като метафора за съдбата на рода Старк?
    Хареса ми как в рамките на няколко страници получавае описание синовете от рода Старк и Теон Грейджой и разбираме колко различни са те по външност и характер. (мисля, че Мисаки добре беше изкарала основните неща по-горе)
    За сега е това, а ако се сетя още нещо, ще добавям.
    А нямаше ли да обсъждаме и главата за Кейтлин?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мислих, че поста ще стане много дълъг. Извинявай ако не съм ти казала. Ти как мислиш, по две или по три глави да разглеждаме?

      Изтриване
    2. Мисля, че на три глави ще е по-добре. Няма значение дали поста ще е дълъг или не. И зависи колко ти се пише де :) Само дето се страхувам, ще има доста дълго време да си четем тея книжки :)

      Изтриване
    3. Не е проблем и по 5 глави :D На мен ми се чете. Ще правя драфт за всяка глава през седмицата и ще стане :)

      Изтриване
    4. Ми ок, по 5 да са :) Да видим и доктора какво ще каже.

      Изтриване
  2. 5 да са, при мен няма проблем, книгата е много четивна, така че ще върви бързо. А може би по този начин ще минем цялата поредица по-стегнато.

    Иначе, трябва да кажа, че на 2ро четене наистина забелязвам страшно много детайли и нюанси, които просто не можеш да уловиш на първо минаване. Вие определено набелязахте повечето от тях. Трябва да ви кажа, този увод е може би мястото в което до сега най-много разбираме за Белите бродници. И те изглеждат няколко идеи по-различно от начина, по който ни ги представят в сериала.
    Броните, които те носят си ги представям като съставени от начупени парчета стъкло - отразяващи света около тях,а фините смразяващи остриета, с които са способни да прекършат стомана като мълния дърво.
    Кожата им е млечнобяла, а самото им присъствие носи аура на непосилен студ и предизвиква притеснение и страх у хората, независимо дали са в пряка близост или просто в околността.
    От тук следват няколко въпроса:
    -Имат ли социална структура по между си и каква е тя? (видяхме, че комуникират чрез реч, един от тях даже изрази емоция, действат координирано)
    -По какъв начин превръщат убитите от тях в "зомбита"? (поради липса на по-добра дума)
    -Виждаме, че са същества от магия, но все пак те не се стопяват в мъглата след това :D Къде отиват? На север? Щом имат брони и мечове, макар и свръхестествени, да очакваме ли, че имат и замъци и владения?
    -Те ли носят зимата със себе си, или обратно?

    Освен това, мислих си дали Мартин не е вложил една доза символизъм в увода - на английски заглавието е A song of Ice and Fire , ако увода е Лед, то епилогът Огън ли ще е?

    Относно главата с Бран, мисля, че най-интересно е знамението с убитото вълчище с еленов рог. И да, съгласен съм с вас, че обозначава конкретно Старките и съдбата им. Хах, само кутрето на Сняг е прогледнало, но то не е като другите,а?

    Мислих си за още нещо - когато човек постъпи в нощния страж, той се отказва от титли и земи, същевременно, в увода ни представиха Ройс, който е син на благородник и още с постъпването си му е отреден висок пост. Вярно е, че в миналото им е било чест всеки род да има представител на Стената, и все пак... Може би това, че той е изпратен там доброволно е фактор? Или някому е платено злато?

    С удоволствие ще чакам следващата порция. Кога искате да са другите 5 глави?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този петък или събота.

      Изтриване
    2. Значи да продължаваме с Кейтлин, Денерис (нямам търпение да прочета), Едард, Джон и Кейтлин?

      Изтриване
    3. Да, аз вече имам материал за първите две. В петък или събота ще го пусна :) Благодаря ви, че четем заедно, много ми е забавно :)

      Изтриване
    4. И на мен ми е доста забавно :) Мисля, че нямаше да се навия да ги прочета, ако не беше обсъжането в блога.

      Изтриване