вторник, 9 юли 2013 г.

Великото Четене на "Песен за огън и лед" - 3

Великото Четене на "Песен за огън и лед" с Мисаки, Хикари и Д-р Алу
"Игра на тронове" от Джордж Р. Р. Мартин

~Аря~(65-71)
Аря е различна от сестра си. Бива я повече в язденето, отколкото в бродирането. Но за разлика от строгата септа Мордейн, Джон Сняг не съди сестра си, която много обича. Заедно, те наблюдават вербалната схватка между Роб Старк и принц Джофри Баратеон.
Коментар
-          Ланистърите са горд род и трябва да са доста уверени в своите способности, че да се приравняват с краля.

-          Цитирам дословно: „Джофри е едно истинско малко говно”. Можеше да се прави на големия мъж пред Роб, само защото хората на Ланистър бяха около него, както и вярното му Куче.

-          Вълчището на Аря носи името на „войнствената кралица Ройн, превела народа си през Тясното море”, Нимерия. В тези книги нищо не е спомената просто така. Мартин има страхотен похват да вмъква нещата уж незабелязано, но те винаги имат значение. Легендите и приказките винаги оживяват.

~Бран~(72-80)
Бран е чувал само хубави истории за рицарите от Кралската гвардия. Истории за сила, смелост и лоялност. Той иска да бъде един от тях. Преди да замине за Кралски чертог с баща си и сестрите си, малкият Старк тръгва за последно да се скита из Зимен хребет. Там той обича да се рее нависоко. Съвсем случайно попада Церсей и Джайм Ланистър в една компрометираща ситуация. Нещата, които Джайм „прави от любов” довеждат Бран до близък сблъсък със земята.
Коментар
-          Церсей и Джайм възродиха традициите на Таргариените :D

~Тирион~(81-86)
Тирион компенсира за външността си с ум и разсъдливост. „Едно копеле трябваше да свиква да забелязва разни неща, да прочита истината зад хорските очи.” Тирион предполага, че брат му и сестра му са замесени в инцидента с Бран. 
Коментар
- Церсей Ланистър явно участва и в смъртта на Ръката на краля. За нещо, което Арин е подозирал. Иначе няма защо да се бои от Едард Старк, който ще слухти из двора. Има нещо около децата на Церсей, от което тя се бои.

-           Тирион показа на принц Джофри как трябва да се държи. Короната тежи и си мисля, че за него това ще е непосилно бреме.

-          Колкото и да е странно, засега Тирион се държи най-нормално от своето семейство, въпреки, че негова е ролята да се държи като шут. Сестра му го гледа с погнуса, брат му единствено проявява „макар и най-нищожна привързаност и уважение”. За Томен той отбелязва, че е „мило момче, не като брат си.” А Мирцела „беше взела цялата хубост на майка си, но не и характера.” Персонажите на Мартин са многопластови и ми доставя истинско удоволствие да следя описанията и реакциите им.

-           Децата на Старк имат връзка с вълчищата си. Това на Брам не спира да вие и когато се опитват да го прогонят, момчето видимо отпаднало. Когато отворят отново прозореца на стаята и вълчия вой достига до Бран, сърцето му забива по-силно.

~Джон~(87-92)
Преди да замине на север, с чичо си Бен, Джон Сняг се сбогува с Бран. До леглото му неуморно като страж бди Кейтлин. Тя ненавижда Джон. Всеки път като го види, през очите й е изневярата на Едард. „Трябваше да си ти” му казва тя. А когато отиде на Вала, няма ли да е същото?
Коментар
-          Когато Джон вижда брат си след падането му, е интересно какво сравнение ни дава автора. „Ръката му приличаше на птичи крак. Очите му хлътнали в черни дупки, бяха отворени, но не виждаха нищо. Под крехкия кафез на тези потрошени ребра...” Това може би е първото появяване на триоката врана в историята. На пръв прочит тези неща се пропускат, когато не знаеш за какво да гледаш .

~Денерис~(93-101)
Денерис се жени за хал Дрого. Като сватбен подарък от магистър Илирио получава три драконови яйца. А Визерис както винаги е нетърпелив да получи своята армия.
Коментар
-          Съня на Денерис няма как да не се окаже съдбоносен. Затова тези яйца рано или късно ще се излюпят. И пак, човекът, който е замесен е Илирио. Казва, че са от Сенчестите земи, оттатък Асшаи. А там какво има деца? Жреци на Червения бог. Отново. Това мисля ще е една от главните истории в книгата.

-          Сир Джора Мормон й подарява книги, „Истории и песни за Седемте кралства”. Няма да се очудя ако след време Мартин напише и тях .


6 коментара:

  1. - Аря:
    Мисля, че основното в тази глава беше да се покаже разликата между Санса и Аря и смятам, че това трябваше да ни подскаже за различните съдби, които очакват двете сестри.
    Също така произхода на името на вълчето на Аря, както спомена Мисаки по-горе, е от значение.
    - Бран:
    Смятам, че в тази глава разбираме чии реално са кралските деца и техният баща съвсем не е настоящият крал, а брата на кралицата. Това обяснява, защо всички те никак не приличат на "баща си".
    Вероятно Джон Арин е бил убит именно защото е разбрал тази тайна и сега Церсей и Джайм се притесняват Нед Старк също да не разбере за тайната им любов и да не предаде тази информация на Робърт.
    Другото интересно нещо в тази глава е предупредителния вой на вълчето на Бран, когато той започва да се катери към порутената кула. То предусеща, че нещо лошо ще се случи на момчето, както вижадаме, че става накрая на главата. Връзката между децата Старк и техните вълчета съвсем не е обикновена.
    Искам да обърна внимание и на съня на Церсей. "Вълк, голям колкото кон, ръфаше гнилата леш на елен." Не е ли това обратно на предзнаменовнието от началото на книгата? Защо? Дали авторът се опитва да ни заблуди или този пророчески сън трябва да подксаже нещо?
    Един въпрос: Децата на Церсей и Робърт в момента от кой род се водят? Ланистър или Баратеон?
    Нямам какво да добавя за останалите три глви. Искам само да кажа, че наистина много ми хареса как беше описана любовната сцена между Денерис и Дрого. Беше много нежно.
    От време на време ми става малко странно като чета по-перверзните моменти или изказвания на персонажите. Просто си представям чичко Джордж Р.Р. Мартин как седи с маниакална усмивка и ги пише.
    А, и искам да направя едно малко предложение. Мисаки, кожеш ли да пишеш в заглавието на постовете номерче или нещо от този род, за да има някаква поредност и да се знае последователността?

    ОтговорИзтриване
  2. Веднага ще редактирам, щях да го направя, но все забравям :) Децата на Церсей би трябвали да са със знака на коронования елен. Все пак, когато се женят, мъжът загръща жената с наметката на рода си :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аха, да това исках да разбера. Еми значи ли тогава, че според съня на Церсей, можем да очакваме някой Старк да резне дразнещата главица на Джофри? Или просто започвам да чета твърде много между редовете....

      Изтриване
    2. За съня на Церсей, честно да си призная, не виждам по какъв начин може да се интерпретира. Иначе Джофри е дразнещ, да. Няма как да не четеш между редовете като всяка дума е казана, за да намекне нещо :)

      Изтриване
  3. Сънищата на Церсей определено имат значение и ако паметта не ме лъже, в Пир за врани имаше още по този въпрос - но за това,когато го стигнем.
    Знамението наистина е наопаки обърнато,сравнено с нанизаното вълчище в началото. Дали не е от значение за далечното бъдеще?

    Направи ми впечатление една фраза, която Джон каза на сестра си по повод раздялата им - "Понякога различните пътища водят в един и същи замък." Аз лично го приемам като едно обещание на автора евентуално да събере разпръснатите из широкия свят персонажи и отново да кръстоса съдбите им в края.

    Мисаки, много добре си забелязала „Истории и песни за Седемте кралства” - вярвам, че още тогава Мартин е имал амбицията да издаде един вид сборник с истории/енциклопедия/историческа книга, която да обхване наистина богатия му свят. Честно, не се сещам в момента за толкова дълбоко и реалистично развит свят с който да съм запознат - от елементарния бит (впрочем има издадена готварска книга с причудливите рецепти от огън и лед) до подробна история,митология,география,архитектура и т.н. Така наречения The world of ice and fire ще излезе есента на 2014 година от издателство Tor и се очертава като многотомник - в началото планирано като детайлна енциклопедия с много детайли,особно за света преди събитията от Игра на тронове вече е прераснало в нещо много по-голямо - разкази,написани от Мартин, за някои от най-мащабните събития, включващи множество илюстрации от подбрани художници в луксозно издание. Ще се покрият събития като Aegon’s Conquest, the War With the Faith, The Dance of the Dragons, the Paramours of Aegon the Unworthy и много други. Даже разказа за първия Танц с дракони се е разрастнал толкова много, че ще се публикува и отделно в предстоящия all-star fantasy сборник "Опасни жени".

    След това отклонение, искам да вмъкна, че не ме напуска витаещото чувство, че Мартин направо ни казва между редовете какво предстои, на места книгата направо го КРЕЩИ. (да, да, ама го виждам чак сега, като съм прочел нататък :D :D)
    Илирио направо се подиграва на Визерис,смее му се пред хората когато обърне гръб, смятам, че каквито и планове да крои, те не вкючват по никакъв начин наглото принцче. Гледайте внимателно в тази посока, смятам, че тук е разковничето - следите от по-големия план.

    ОтговорИзтриване