вторник, 23 април 2013 г.

Пол Хофман - Петата погибел

Пол Хофман - Петата погибел
Това си беше същинска смърт за мен, едва я довърших. Наистина, усетих действието мудно и все едно главните персонажи нямаха цел и посока. Определено не ти препоръчвам да я четеш. Първата част ще ти е достатъчна. Това, което мислех за различно и свежо (доколкото това може да се каже за фентъзи клишетата), се оказа спукан балон. Не мога да разбера как главния персонаж, Кейл, се превърна от свободен дух, в послушник на великата кауза на омразния му учител Боско. Имаше сцена с разчистване на сметките стил Дон Корлеоне, малка имитация. Липсваше ми градация на действието. Съня, който сънува нашето момче през цялото време да се беше сбъднал поне. И цялата идея за религията...фанатизма е страшна работа. Ако боговете не се бият с бойни брадви, знаейки че отиват на смърт или слава, не ми ги хвали :D

Имам няколко извадени реда, които може би ще харесаш:

" - А ти защо дойде? Изкупителите няма да са по-милостиви към теб, отколкото към мен.
- Много просто - каза ИдрисПюк. - Позволих на симпатията да надделее над здравия разум. - Тук той не можа да устои на  възможността да развие още една от любимите си идеи. - Ето защо е далеч по-добре да нямаш приятели, ако притежаваш достатъчно силен характер, за да минеш без тях. В края на краищата, приятелите винаги ти докарват неприятности по един или друг начин. Но ако трябва да ги имаш, тогава недей да им се месиш и приеми, че всеки има правото да съществува според характера си, какъвто и да е той."

И не на последно място:

" - На ваше място не бих се притеснявал, че трябва да бъда верен на хора, които мразя. - каза той. - Има много видове вярност, господин Кейл. Например верността на свинаря към прасето."

4 коментара:

  1. Жалко, че се оказа разочарование. А смяташ ли да четеш 3тата книга,когато излезе? Или вече просто искаш да забравиш за тази поредица? Последния цитат беше много силен и ми хареса.
    Да чета ли 1вата, достатъчно добра ли е самостоятелно, или изобщо да не се захващам да инвестирам време в нещо, което няма да се отплати?
    Как би определила стила му на писане?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Смятам да довърша поредицата, защото мразя да съм прочела една или две книги и да ги зарежа. Ако имаш време хвърли едно око на първата, поне да знаеш за какво иде реч. Не мога да го сравня с нищо, което сме чели досега.

      Изтриване
  2. Благодаря ти за коментара, Misaki, всички мнения за двете книги, на които попадах до момента, бяха безкрайно позитивни. Почти бях изпаднал в депресия, че на мен нещо ми е сбъркано, защото изобщо не харесах творенията на Хофман. Тук-там проблясъци, но като цяло каквато и да е липса на фабула, избор на имена (лични и географски) без никаква логика и изключително мудно действие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има други страхотни фентъзи книги, които си заслужават да се прочетат. Не се отчайвай ако мнението ти не съвпада с това на другите. Вкусове всякакви :)

      Изтриване