петък, 5 юли 2013 г.

Великото Четене на "Песен за огън и лед" - 2

Великото Четене на "Песен за огън и лед" с Мисаки, Хикари и Д-р Алу
"Игра на тронове" от Джордж Р. Р. Мартин

~Кейтлин~ 24-28
Жената на Едард Старк - Кейтлин, си припомня родния дом в Речен пад, далеч на юг от мрачния Север. Не само хората там са различни, но и религията. В северните земи са се запазили старите богове и на почит са свещените дървета, които пазят чертите, дадени им от горските чеда. Докато южните кралства почитат Седмината.
След екзекуцията на дезертьора от Нощния страж, Нед Старк е в гората на боговете на Зимен хребет. Той научава от Кейтлин, че крал Робърт, и негов личен приятел, ще го посети. Тази вест пристига и с новината за смъртта на Джон Арин. Той бил наставник на Едард Старк и Робърт Баратеон, пратени като повереници на лорда в Орлово гнездо. Малко по малко, разбираме и за съвременната история на света.
Коментар
-странни са тези дървета с човешки черти. През цялото описание в главата, Кейтлин почти физически усещаше как те я следят и гледат със слепите си очи.
"...но червените очи на призрачното дърво я проследиха."
 Интересно е да отбележим, че  всички могъщи родове са запазили своите дървета на сърцето, макар и изповядващи друга вяра.

-научаваме повече и за света. Първи на континента са били горските чеда, "в зората на вековете", после идват Първите през Тясното море. Тяхната кръв още тече в северните родове, затова и те са запазили старите си вярвания. 

-родоначалника на Старките бил Брандън Строителя. Всеки дом има и свое семейно мото.
"Кънтяха думите за чест и слава, обещаваха лоялност и доблест, кълняха се във вярност и кураж. Всички, но не и думите на Старк. "Зимата иде", гласяха думите на Старк. И не за пръв път тя се замисли колко странни бяха тези хора на Севера."

-Дори и историите за Другите да звучат като легенда, ние видяхме, че те съществуват. Старките, като пазители на Севера, предполагам, че в бъдеще ще има с какво да си запълват времето.

-нещо за меча Лед, което може би само на мен ми е направило вчепетление:
"Беше на 400 години. Носеше името си от друг, още по-стар, наследство от века на героите, когато Старките били крале на Севера" (ще направя леко сравнение с Властелина и ще се запитам: Ами ако някой забравен крал трябва да защити народа си и единствено той може да използва магичния меч, завещан му от древността, за да прогони вечното зло? Някой?)

~Денерис~ 29-38
Визерис и Денерис Таргариен вече половин година живеят в свободния град Пентос, при магистър Илирио. Останали последни от рода на Дракона, сир Вилем Дари ги отвежда от Кралски чертог, когато Узурпатора- Робърт, повел война срещу Таргариените. Визерис е твърдо решен да покори Седемте кралства и да отмъсти за смъртта на баща си и брат си Регар. Но за да успее му е нужна армия, която няма. Наричан от хората "кралят- просяк", той намира помощта на магистър Илирио. Освен с търговия на подправки и ценни предмети, за него хората говорят и че "търгува с други, не толкова приятни неща." Хал Дрого е дотракски господар, с халазар над 40 хиляди конници, известен със своята мощ и непобеждаван в битка. Магистър Илирио бива така любезен да срещне халът с малката принцеса Денерис, за да изпълни кроежите на Визерис. А защо не и своите собствени? На срещата се оказва и сир Джора Мормон от Седемте кралства.
Коментар
-девет са свободните градове отвъд Тясното море, което ги свързва с континента Вестерос. А Вее Дотрак, земята на халове и халазари, е отвъд тях. В интернет има много карти, на този етап от книгата вече трябват.

-какво ще кажете за събитията около войната на Узурпатора. Регар умира "заради жената, която обичал". А в същото време жена му е Еля Дорнска? Кралеубиеца прерязва гърлото на стария крал.

-Таргариените се женят помежду си, от което със сигурност можем да твърдим, че някои от тях са луди.  

~Едард~ 39-47
Зимен хребет посреща свитата на краля. "Над главите им под напора на северния вятър плющаха златни знамена с бляскавия извезан коронован елен на Баратеон." (вълчището и рогата на елена?).  Нед и кралят не са се виждали от години, Робърт Баратеон е видимо променен. Първото му желание, когато пристига в замъка е да посети криптата на Старк. Там той отдава почит на загубената си любов, Лиана, с която е щял да обвърже домовете Старк и Баратеон. Той вини за смъртта й принцът на Таргариените - Регар. (жената, заради която умира?) Те се срещат в битката при Тризъбеца, където съдбата на кралството е решена. Робърт се възкачва на трона с помощта на Нед. Но друга е главната цел на краля. След смъртта на Джон Арин, старата Ръка на краля, някой трябва да заеме мястото му. Да бъде "вторият по власт човек в Седемте кралства". Тази чест е оказана на лорд Едард Старк, от неговия скъп приятел.
Коментар
- с кралят пристигат и Ланистър. Домът, който Едард Старк не харесва особено, заради ненавременната им подкрепа за Робърт във войната. Обратното важи и за Церсей Ланистър, жената на краля, която открито се противопостави на мъжа си, когато искаше да отиде в криптата. Тя мрази мъжа си за това, че още обича Лиана Старк.

-Теон Грейджой е взет за повереник на Едард, след потушаване бунта на Бейлон Грейджой. Повереник в случая значи заложник за добро държание.

-По площ, Северът е голям, колкото останалите шест кралства взети заедно.

-кралят обича жените, храната и виното. "Подобен грях не можеше да се вмени на Едард Старк". Ами Джон Сняг?

- историята на Едард и Кейтлин Старк, не е започнала щастливо. Тя е била обещана на Брандън, брата на Нед. Но той умира по заповед на лудия крал Ерис Таргариен.

- какво обещание измоли Лиана от брат си, когато умираше? "Треската й бе отнела силата  и гласът й излизаше почти в шепот, но когато той й даде думата си, страхът изчезна от очите й..." Робърт се заклева да убие Регар, за това което й е направил. 

~Джон~ 48-55
В главата присъстваме на пира, даден в чест на краля.  На него виждаме какви са настроенията на присъстващите. Джон Сняг пожелава да стане заклет брат на Нощния страж. На сцената се появява Джуджето - Тирион Ланистър. Човек, който се е научил да живее със истината за себе си и е способен да превърне всеки недостатък в предимство. Той дава важен съвет на Джон Сняг - човек не винаги е това, което изглежда.
Коментар
- Джон Сняг е копеле и си знае мястото. Но това е болна тема за него. Кейтлин Старк е против появата му сред благородниците. Той решава да положи клетва в Нощния страж, чиято цел е единствено дългът. На мъжете от Нощния страж не е позволено да имат семейство.

- Тирион Ланистър е любимец на читателите не без причина :D "Позволи ми да ти дам един съвет, копеле - каза Ланистър. - Никога не забравяй какво си, защото светът бездруго няма да го забрави. Превърни го в своя сила. Така то никога няма да бъде твоя слабост. Бронирай се с него и то никога няма да те нарани."

-в тази глава има толкова много скрити послания:
1. "Всички джуджета са копелета в очите на бащите си. запомни следното момче. Всички джуджета може да са копелета, но не всички копелета са джуджета."
2. "Ланистър изгледа с любопитство лицето на Джон Сняг.
- В теб има повече от Севера, отколкото в братята ти."

"Когато отвори вратата, светлината отвътре издължи сянката му и макар и за миг Тирион Ланистър се извиси като крал."

~Кейтлин~ 56-64
Вълчището, намерено мъртво в снега със счупения еленов рог в гърлото, не може да излезе от мислите на Кейтлин. В него тя вижда заплаха ако Нед откаже на поканата на краля. но не само това тревожи двамата съпрузи. Призраци от миналото им напомнят за тежките изпитания, на които са били подложени.
Колкото и да не иска, Едард Старк взима решение, което ще промени живота на всички Старк. Той е твърдо решен да потърси справедливост за смъртта на Джон Арин.
Коментар
- Едард Старк като че ли изпитва огорчение към брат си Брандън
"Едард Старк се бе оженил за нея на мястото на Брандън, както повеляваше обичаят, но сянката на мъртвият му брат все още лежеше между тях както и другата - сянката на жената, чието име той не искаше да назове. Жената, която му бе родила незаконния син." Имам предположение по темата, но е още рано да го казвам.

- интригата почна с писмото на Лиза Арин, която твърди че Джон Арин е убит от кралицата Ланистър.




5 коментара:

  1. Като общ впечатление от главите искам да кажа,че ми направи впечатление колко са млади персонажите. За някой от тях може направо да се каже, че са малки, все още деца. Сериала оставаше съвсем различно впечатление. Когато чета книгата си представям съвсем разлни персонажи, които не приличат на актьорите.
    И така да премина към коментара на всяка глава.
    -Кейтлин:
    Кейтлин не харесва Зимен хребет, не харесва боговете, в които вярват Старките и като цяло не харесва севера. Дори момото на рода Старк я "вледенява". В тази глава миждаме комуникацията между съпрузите Кейтлин и Нед и в техния разговор се усеща леко отчуждение. Да, има любов между тях, но тази любов е примесена с дълг. Кейтлин отива да потърси мъжа си, не за да го успокои след като е погубил човек, а за да му предаде съобщението за смъртта на Джон Арин и за визитата на краля. Тя го нарича "милорд" и единственото докосва ръката му, когато му предава скръбната вест.
    Нед Старк не се поколебава да нареди на жена си да отиде при сестра си, която е била женена за Джон Арин, за да я подкрепи в тази тежка ситуация.
    Кейтлин също се притеснява от злата поличба, която мъртвото вълчище може да означава. "Страхът се гърчеше в стомаха й като змия."
    -Денерис:
    Трябва да кажа, че тази глава наистина ми беше най-интересна от прочетеното до момента. Единствено малко ме дразни, че Денерис нарича на галено Дани. Някак си не й отива...
    Визерис е заслепен от желанието си да получи армия, с която да си върне Железния трон, за когото смята, че му принадлежи по право. Той не вижда скритите желания на магистър Илирио, но Денерис, по-малката му сестра усеща, че има нещо нередно и че нещата вървят твърде гладко. Тя подозира, че Илирио има свои собствени желаня, които ще осъществи на гърба на Денерис и Визерис и вероятно е права.
    Рода Таргариен е свързан по много начини с драконите. На герба им е изобразен дракон, Визерис нарича себе си "дракон", мястото, където е живеел рода се наричало Драконов камък, намеква се, че са притежавали истински дракони, но те са умряли. Дали можем да очакваме развитие по този въпрос? А каква точно е връзката между рода Таргариен и драконите?
    -Едард:
    В тази глава ми направиха впечатление основно две неща. Едното е каква е връзката между Лиана и Регар и какво е било желанието на умиращата Лиана? И дали то няма нещо общо с Джон Сняг?
    Второ нещо е ужасното предчувствие, което има Нед след като получава поканата да стане ръка на краля. Тук пак се сещаме за вълчището, убито от еленов рог.
    -Джон:
    В тази глава впечатление описанието на децата на Церсей Ланистър и Робърт Баратеон и можем да заключим, че те никак не приличат на баща си. Русите им коси, така типични за рода Ланистър са кореронно различни от черната коса на баща им. А дали Робърт е истинският им баща или той само така си мисли?
    И да, аз също съм съгласна, че в тази глава има много скири послания. Само се надявам да се доразвият по-нататък в историята.
    -Кейтлин:
    Нед Стар е напълно убеден, че трябва да остане на север и да се грижи за хората си. Въпреки това Кейтлин го разубеждава и му заява, че е негов дълг да замине, да стане Ръката на краля и да разбере дали Джон Арин наистина е бил убит.
    Защо Нед пази името на майката на Джон в такава дълбока тайна?
    Като за финал искам да кажа, че много ми харесва как събитията се разглеждат от различна гледна точка в различните глави, спрямо перосноажите. Харесва ми как всеки има добре изразен собствен характер.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много добре си ги синтезирала нещата :) Аз сега като ги чета за втори път виждам нишки, които преди съм изпуснала. Възрастта на героите е доста различна от на тези в сериала, но като си представям актьорите ми е много по-лесно да следя действието, и мисля че повечето са избрани подходящо. Мислиш ли, че трябва да посвия коментарите си? Четем следващите 5 глави, в сряда или четвъртък мисля да пусна пост-а :)

      Изтриване
    2. Дам... трябва да си изчитам подробно поста преди да го пусна. Сори за правописните грешки.
      Иначе, да смятам, че актьорите наистина са подходящи, просто книгата остава мааалко по-различен привкус за всеки персонаж и някак си ми се иска да се абстрахирам от сериала и да си изградя нови образи. На този етап наистина постянно ги сравнявам и виждам много от изпуснатите подробности.
      Иначе смятам, че е редно да пишеш за всичко, което ти е направило впечатление. Ти ще забележиш едно, а аз и Доктора съвсем друго и така разнищването ще стане много по-лесно. Не се старай да пропускаш нарочно някакви неща.
      Може би е малко рано, но мисля че от следващия пост можем да започнем по-спокойно да изказваме предположения за някой от неясните неща, които се споменават до момента. Интересно ми е вие какво мислите. А и сте по-информирани от мен с цели две книги :D

      Изтриване
    3. Със следващите глави наистина ще е добре вече да почнем да обсъждаме предположения си. Да, ние сме чели всичките 5 книги, но повярвай има толкова много възможности, за които да се хванеш, че колкото и да си убеден в нещо, накрая може да се окаже съвсем друга история. Това, което след 5 книги прочит още ме вълнува са истинските родители на Джон Сняг, червените жреци и религията на Червения бог, историята на Регар и Валирия(за която научаваме повече чрез един Грейджой :D).

      Изтриване
  2. Така, нека започна под някакъв ред :D :D Смятам да допълня към вас някои дреболии + разсъждения, тъй като наистина прекрасно сте го развили, все пак ще гледам да допринеса.

    1. Ходор.

    2.Смятам, че в свят като тяхния, или трябва да пораснеш бързо или живота те помита. Пълнолетие явно навършват доста по-рано(Роб е на 15 и вече почти го е стигнал), а Нед на 32г. е вече едва ли не застаряващ. Имаше още поне 6-7 примера, за постижения на ранна възраст - Едард е станал повереник на Арин едва на 8, Дерен Таргариен на 14 години е завладял Дорн и т.н.

    3. Отново ще повдигна въпроса за нощния страж - Бенджен явно е постъпил в него като лорд по желание, затова може би отново има привилегиите, които видяхме, че притежаваше младия Ройс в пролога на книгата. Бенджен е с хубаво облекло, макар и напълно по порядките на Стража, и има възможността да напуска Вала, по желание.

    4. Няколко дребни подробности:
    -любимия герой на Джон е от рода Таргариен
    -косата на Тирион е толкова руса, че е бяла.
    -Тивин подозира, че Тирион е копеле. Дали е само заради това, че е джудже, или има други основания?
    -запомнете описанието на Илирио, важно е.
    -Поред думите на гореспоменатия, червения Бог е достатъчно силен да ги пази от милиони дотраки,но е много по-евтино, просто да купят благоразположението им.
    -На събирането на Илирио охраната беше от неопетнени.

    4.И тъй като толкова споменавам източния търговец, не мисля, че за някои е тайна, дори неопитната Денерис не и е необходимо много за да прозре, че той крои сериозни планове относно тях. Иначе каква друга би била мотивацията му да ги приеме, да ги храни и глези, освен ако не очаква доста по-голяма отплата от това, да угоди на някой конен лорд, който така или иначе може да купи. И освен това, усеща се, че той вярва в червения бог. Възможно ли е, някой червен жрец или просто религиозни подбуди да са водещи в интереса му към таргариените?

    5. Джон Сняг - тоооолкова много хинтове още в началото на книгата, че е син на Лиана и Регар (о,хайде моля ви се, няма какво да ни мъчи свян, всеки от нас си го мисли) - даже проклетото му вълче е с бяла козина като косите на таргариените и не е като на старкските вълчища, които са с тъмни. (ако това изобщо може да е аргумент) Кой е баща му - Нед,който така и не е покварен от съблазните на вино и жени да изневери? Този маниак, на тема дълг? И разбира се прословутото обещание, на смъртното легло.
    Вярвам, че Едард не напразно пази тайната така упорито. Когато са в криптата, Робърт му споделя, че всяка вечер сънува, как убива Регар отново и отново, че една смърт не му стига. Тогава, какво би причинил той на Джон? И може би това е големия страх на Лиана, който я напуска, след като Нед обещава.
    А от своя страна, господарят на зимен хребет строго следи дори слухове да няма, относно кулата на Звездопад и Ашара Дейн (а не умираше ли точно там Лиана?) Може ли да довери такава голяма тайна на Кейтлин и да разчита, че тя ще я пази? Дори когато самото съществуване на Джон слага огромно петно на честта и и представлява 14 годишна незарастваща рана?

    Мисля, че кастинга на HBO е в голямата си част страшно сполучлив - с попадения като Тирион, Джайм, Церсей, Робърт, Кейтлин, Едард и една друга купчина персонажи.
    Мнението ми, за актьорите, които играят Денерис, Джон Сняг, Давос, Станис и други е по-скоро противоречиво. Не заради актьорската им игра, която е на ниво искам да отбележа, а по-скоро заради явни несъответствия с образите им в книгите.

    Веси, не искам да звуча като развалена плоча и да намилам, а и мисля, че сама започваш да го усещаш (за напред ще е много по-силно) - Сериала НЕ адаптира книгите качествено. Даже смея да твърдя, че само 1/2 от тях се екранизира изобщо, оставяйки огромно количество детайли, история, второ и третостепенни персонажи, места, събития, легенди а дори и съществени такива извън полезрението на зрителите. Не ги съдя обаче, просто понякога няма как това да бъде направено на екран или просто ще струва безумно много и ще отнеме два пъти повече време.

    Може и да съм пропуснал нещо, но за сега това се сещам, ще допълня ако има още. Кога ще пишем пак?

    ОтговорИзтриване