понеделник, 27 януари 2014 г.

Еви Маниери - Кървава чест /Evie Manieri - Blood's pride/

"Историята, която държиш в ръцете си може да те отврати. Да те накара да мислиш, че като пиша тези думи извършвам непростим грях - но няма да хабя мастило и листи, за да оправдавам действията си. Ще кажа само, че ако това е грях срещу боговете, моля се да стоварят гнева си единствено върху мен. Моля се да спестят страданието на народа си, защото достатъчно е това, което друг им стори."

Така започва историята на хората от Шадар, описана от техния даймон. Крал, който не иска да повтаря стари грешки.
Jo Fletcher books (UK)
Шадарите живеят в мир със своите богове. всеки изгрев рибарите се прибират със своя улов и заедно със семействата си обработват рибата. Дните са спокойни, когато Слънцето озарява върховете на планините обграждащи града и човек може да усети вятърът, носещ вечерният хлад от пустинята. За този народ, храмът, изсечен в червените скали на север е свещено място, където нови избраници са допускани веднъж годишно. Този лабиринт от безкрайни коридори, прокопани от древни и мистериозни ръце, е достъпен само за жреците - аши. В своите зали гледащи към небето, те изписват молитвите си в пясъка и всяка вечер боговете им се усмихват от звездното небе. Докато Морето на нещастието не им праща лоша поличба.
Три призрачни кораба, с дрипави платна и повредени коруби, се насочват към брега. За рибарят, който пръв ги вижда, те са привидение. Надявал се, че затвори ли очи, когато пак погледне, те няма да са там. Надежда имало, но само преди да падне нощта.
Черна сянка потъмнила хоризонта и закрила багрите на залязващото слънце. Пелена от летящи създания, дерешади, покрила небето. За тях шадарите вярвали, че пренасят душите на лошите хора в дебрите на земята след смъртта им. Но не били само те. Ездачите им приличали на гиганти. Бледи създания с мъртвешка кожа, покрита със сълзящи пурпурни язви и коси разлети като морска пяна. Настанала сеч и хаос обхванал мирният град. Три нощи са нужни на норландърите да подчинят Шадар. Когато и последното мъртво тяло на ашите разпенило вълните на морето, съдбата на шадарите била решена. Как биха могли да се борят за свободата си след като виждат как защитниците им сами отнели живота си.
Цяло поколение по-късно, шадарите още работят като роби за нашествениците. Едни се трудят в мините, където извличат ценен метал, важен за норландърите, а други им прислужват в храма, където те живеят. Там работи и Дариан, даймонът, който вече е достатъчно пораснал, за да чуе призива на хората си за бунт срещу окупаторите. 
Твърде различно от собствената им култура, малцина местни могат да общуват с норландърите. Но това не пречи на Дариан да се сприятели с Еофар, един от могъщите норландъри и да се влюби в по-малката му сестра.
Като нрави норландърите могат да се оприличат на викинги. Бойната им слава и чест са единственият закон по който се водят, как е записано в тяхната "библия". Всеки от тях, който има благородна кръв притежава меч, предназначен единствено за него. Магията, която е вплетена при изработката му прави всеки уникален, както и името, което носи. Норландърите имат не само странен външен вид, но и тялото им отделя студ. Светлината и топлината за тях са отрова. Това, което ги прави добри воини са бързото им възстановяване от рани  и начинът им на общуване. Употребата на устна реч е нещо, което те не практикуват, а предават мислите и емоциите си телепатично. Въпреки, че в много отношения превъзхождат шадарите и за тях самите е трудно да разчитат подчинените си. Води ги само едно, да изпълнят мисията, с която са били изпратени в Шадар.
В същото време, пустинята ограждаща града кипи от живот. Номасите, народ на търговци, кръстосват пясъците, докато жените им пиратстват по море. От тях главна роля играе кралят им, който сключва тайна сделка с Еофар и The Mongrel (някой нечистокръвен, мелез), загадъчен наемник, който се заема да помогне на шадарите в борбата им за свобода, но не без цена. 
Tor books (US)
Книгата в никакъв случай не е едностранчива. Норландърите не са само безмилостни поробители, а шадарите толкова беззащитни. Най-силната страна на историята е,  че действието е пряко свързано с развитието на персонажите.
Докато в Шадар се води борба за освобождение, паралелно се разплита и историята на благородното семейство, което води мисията от Норланд. Бащата на Еофар е прекалено болен, за да управлява и оставя това на наследниците си. Еофар, първи по рождение, оставя властолюбивата си сестра Фреа, да управлява мините, които носят така ценния добив. А най-малката Иса, се опитва да спечели признанието на сестра си. В техните отношения лежат дълбоко погребани тайни.  
Книгата успя да задържи вниманието ми до края. Стилът на Еви Маниери е лек, което облекчи четенето ми, тъй като това е първото фентъзи, което прочетох изцяло на английски език. Това, което бих изтъкнала като недостатък за мен, са размитите очертания на света, който авторката изгражда. Може би се получава така, защото фокусът е изцяло върху героите, но и с тях е нужно търпение. В книгата действието понякога те прехвърля от една история в друга и на моменти усещаш действието хаотично. но горните две изброени в никакъв случай не могат да дадат категоричен отговор лоша или добра е поредицата, защото това е едва първа част. А начинът, по който приключва може единствено да те накара единствено да искаш да прочетеш и следващата, защото има интересни персонажи, които остават загадка. Като за финал бих дала една добра оценка. Книгата ми хареса и очаквам издаването на следващата. Поредицата не е издадена на български език. 
П.П. Kорицата на изданието на "Tor" е дело на Кеккай Котаки :P

Поредица "Shattered Kingdoms":
1. Blood's Pride - ревю
2. Fortune's Blight - Goodreads
По думи на авторката, всяка книга има собствена арка и разказва завършена история. Но има по-голяма завръзка, за която героите от първата книга не подозират. Тя ще стане ясна във втората част на поредицата, където действието ни пренася в сърцето на империята Норланд (земя постоянно покрита с лед и сняг, напълно различна от света в първата). Тук ще разберем и повече за миналото на The Mongrel.
3. Strife's Bane - планирана за 2015 година
В третата книга историите ще се обединят. Въпреки мащаба, действието отново ще е тясно свързано с личните премеждия на героите, всеки със своя собствена съдба.

Няма коментари:

Публикуване на коментар