понеделник, 26 август 2013 г.

Четене на "Песен за огън и лед", част 5

Великото четене на "Песен за  огън и лед" от Джордж Р.Р. Мартин
~Бран~ (146-149)
Бран сънува странен сън. Свързва се с неестествена сила, която му помага да намери обратния път към тялото си. Духът му се рее в небето с триоката врана, която го учи да лети. Тя го дарява с трето око - носител на "ужасно знание".
Коментар
- интересни са сенките, които вижда, надвиснали над близките му в Кралски чертог: едната с ужасно лице на хрътка (охранителя на Джофри), другата със златни и красиви одежди като слънцето (Церсей), и третата с броня от камък(това мисля, че е Планината - брата на Сандор Клегейн);
- споменава се и Сянката на Асшаи, "където по изгрев слънце се пробуждат дракони". Мисля, че червените жреци владеят магия, която наистина може да пробуди дракон.
- в писъка на Бран, когато поглежда в самото сърце на зимата, се крие силата на думите, които Старк не забравят: Зимата иде. Това е призив към хората не само, за да не забравят крехкостта на живота, но и като предупредителен сигнал за опасността, която ги дебне.
- интерес ми направиха и костите, които Бран вижда на север, "на другите мечтатели". Значи е имало и други като него, преди него, които са виждали триоката врана?

~Кейтлин~(150-159)
Лейди Старк пристига в Кралски чертог, за да разбере чий е кинжалът, изпратен да убие сина й. Там среща лорд Петир Белиш, стар неин познайник, издигнал се до монетен надзорник и съветник на краля. Изненадата идва от факта, че не друг, а Тирион Ланистър е бил последния притежател на кинжала.
Коментар
- думите на Кейтлин за Петир ме заинтригуваха: "- Знаех, че ще се издигне високо - каза Кейтлин. - Още като момче беше много умен, но едно е да си умен, а друго да си мъдър." Карат ме да си мисля, че Петир ще повтори стари грешки, от които не си е взел поука.
- пак има малка част от историята на кралството, вмъкната много майсторски, за това как се е появил Кралски чертог. Крепостта е буквално лабиринт, който може би никой не познава изцяло.
- твърдението на Петир, че ножът е негов, но Тирион го е спечелил при залог е меко казано спорно. Д-р Алу ми напомни, че Тирион беше казал как никога не залага срещу семейството си. Това противоречи на обяснението на Петир. Още повече чувството ми за двойна игра от негова страна, наедно с Варис. Почва да става все по-интересно.

~Джон~(160-171)
Трудно е за Джон да забрави за предишния си живот. Студа и самотата е единственото, което има.
Коментар
- хората, които служат на Вала са пълни с гатанки. Харесват ми малките истории, които се сглобяват като пъзел. 

"Защо все става така, че когато човек издигне една стена, следващият веднага иска да разбере какво има отвъд нея?"

~Едард~(172-183)
Когато искаш мир, готви се за война.
Коментар
- кралството е на колене пред кредиторите си, ясно е. Финансовите интереси се защитават. Ланистърите са не само част от управлението, но и машината за пари.
- трудни дни предстоят на Старк. Ще повярва ли кралят на твърденията за смъртта на Джон Арин и този опит за убийство на едно дете. 
- Лорд Старк иска да е сигурен, че каквото и да стане, Северът ще е готов. Той дава заповед за укрепване на защитните си позиции.

~Тирион~(184-193)
Ситуацията на Вала е притеснителна. Лорд-командирът моли за помощ. Описва картина, която застрашава всичките Седем кралства. "Само Нощният страж ще остане между кралството и мрака, който ще помете от север."
Коментар
- лорд-командира е баща на Джора Мормон, който се намира на другия край на света, при Денерис
- взаимодействието около двата персонажа, на Джон и Тирион, е доста интригуващ. Сцената, когато си стиснаха ръцете беше като братско обещание за съдействие в бъдещ план. 
Вече получаваме ясен знак, че нещо наистина дебне отвъд Вала. Лорд-командир Мормон беше доста категоричен, когато молеше Тирион за помощ. Все повече са преминаващите на юг от стената. А от 19 защитни пункта, само 3 са обитаеми и то с под 1000 души бойци.
- ок, Бенджен не се връща. Отишъл е да търси сир Веймар Ройс, а както знаем той беше "убит" от Другите. Сигурно и той ще се срещне с тях, но съм убедена, че има още роля в книгата. Той каза на Джон: "Колко пъти трябва да ти го кажа, Джон? Ще си поговорим като се върна." Той ще е човекът, който ще ни разкрие повече за същността на Другите.
- забелязахте ли авторитета, с който се ползва слепия майстер Емон? Той нарича Тирион великан(хм...) И какви са тези сънища, които той има, пророчески?


"Молиш един недъгав да учи един сакат как се танцува - каза Тирион. - Колкото и искрен да е урокът, резултатът ще е гротеска."

1 коментар:

  1. Мога да добавя съвсем малко:
    В главата с Бран има поглед към бъдещето, такъв който дава отговори на доста въпроси, но не смея да говоря много за това,тъй като ще бъде тема на следващи книги. Определено от рано подсказва доста неща. Ето няколко думи с които да загатна, без да оспойля всичко за Хикари:

    Дървото го погледна обратно. Кой гледа през това дърво? Кога гледа през това дърво?

    Шлема на Планината е празен (след Оберин), мрак и пламъци. Пламъци? - Асшай, червения бог? Какво прави онзи прокуден майстер в подземията всъщност?

    Мисля, че си личи, че целите на Варис и Белиш се различават коренно и има едно скрито и свирепо съперничество. Кой има интерес Ланистър и Старк да са скарани? Защо е този маскарад? Кой наиситна е пратил убиеца?

    ОтговорИзтриване