понеделник, 12 август 2013 г.

Скот Линч - "Лъжите на Локи Ламора"

"Лъжите на Локи Ламора"
първа книга от поредицата за "Джентълмените копелета"

Локи Ламора има лошия късмет да се роди на място, което не дава почва за добър живот. Още на шест години той остава сирак и сам поема грижата да оцелее. Изключително хитър по природа, успява да се измъкне от сигурна смърт. Поема го Създателя на крадци, който не си е и мечтал за такъв талант. И наистина, Локи се оказва изключително съобразителен. Но таланта си има цена и той носи своята на шията си.

Камор напомня днешна Венеция. Отделени от водни канали, различните квартали са съобразени с потеклото и богатството на жителите си. В града управлява херцог Никованте и като при всеки режим съществуват различните прослойки на обществото. Властта не може да бъде без беззаконието, живота без смъртта, както и честността без алчността. Камор е сцена само за най-изкусните актьори. И не е нужно хората да познават лицето ти, за да ти се възхищават. Всеки лицедей знае, че няма нищо по-добро от богато украсената маска. В този занаят ти трябва нещо повече от бързи пръсти ако искаш да доживееш, за да се радваш на богатството си.

Джентълмените копелета са се обучавали цял живот на това, да творят с диво въображение най-големите си мечти.. За тях ежедневието е един безкраен маскарад, в който завесата винаги е вдигната. Но дори и най-големият герой трябва да премине през няколко трудности, за да стане любимец на зрителите. Не рядко по-харесван е злодеят, особено ако изпълнява ролята си колоритно. Но няма как да не симпатизираме повече на петте момчета, които не забравят, че да живеят значи да се смеят добре. А и защо не, това да е на гърба на благородниците, които са прекалено суетни, за да признаят, че са били измамени от човек без име.
По време на поредната си пиеса, бандата на Локи Ламора попада в действие, което не са предвидили и това им докарва куп усложнения. Не стига, че имат работа за вършене, а и главният им шеф Капа Барсави има идеи, за това как да запълват времето си. Но това, което той не знае е че Тайният мир, споразумението между него и Управата на града, е разиграван като зар на шахматна дъска и не е далече времето, в което по големите играчи ще разберат как ги мамят.

Трудно е винаги да печелиш, прекалено много неизвестни ще се намерят да ти клатят лодката. Локи Ламора го знае, но не го е страх да рискува. Може след това да съжалява за много неща, но ако не опита няма да е той. Може би най-важния урок, който ще научи е, че когато е на върха на славата си, има да губи повече от когато и да било.

Скот Линч е от новото поколение фентъзи автори, редом с Патрик Ротфус, Пол Хофман и Джо Абъркромби. Изградил е една самостоятелна история. Героите не се губят из купищата приключенци, тръгнали да търсят слава. Стилът му на писане е приятен за четене и определено не си налага цензура – Джентълмените копелета са много цапнати в устата. За себе си твърдя, че първата книга от поредицата е по-скоро въвеждаща и не заплита много от фабулата. Изключение правят постройките от елдерглас, оставени от предишните жители на Камор. Странен материал, който излъчва собствена светлина и не подлежи на обработка, почти магичен. Съществува и магия в този свят, но е по-скоро базисна. Правят се заклинания, има и алхимия, но не е като магическата система на Сандерсън или сигалдрията и прочие при Ротфус.

Книгата е приятен и свеж полъх, малко нов прочит на жанра, който естествено има своите корени в класиките. Заслужава си и ми харесва това, че не е претенциозна. Почваш да четеш уж в свободното време, но се оказва, че правиш всичко друго в интервалите за почивка. 

Fun Fact! Първоначалната идея на Скот Линч за историята на Локи Ламора започва от четвърта книга. Тоест първите три могат да се приемат като предистория.

Цикълът за "Джентълмените копелета":
1. "Лъжите на Локи Ламора" - ревю
0. "The Bastards and the Knives" - това е сборник от две новели, които допълват "Лъжите на Локи Ламора". По-точно как джентълмените копелета се сдобиват с Остершалинската ракия, която изигра важна роля в първата книга и как успяват да се отърват от убийците известни като "Хорът от ножове". Тя ще бъде издадена след третата книга "The Republic of Thieves". Стискаме палци издателство Рива да направят допечатка с оригиналните корици и третата книга да е с прекрасния арт.
2. "Червени морета под червени небета" - ревю
3. "The Republic of Thieves" предстои издаване на български език
4. "The Thorn of Emberlain" - Goodreads
5. "The Ministry of Necessity" - Goodreads
6. "The Mage and the Master Spy" - Goodreads
7. "Inherit the Night" - Goodreads

Няма коментари:

Публикуване на коментар