вторник, 29 октомври 2013 г.

Скот Линч "Червени морета под червени небета" (Locke Lamora lives!)


Поредната книга от цикъла за Джентълмените копелета отново ни връща в играта с лъжите на Локи Ламора. Прекрасно продължение и напълно заслужено чакане.

Загубата за Джентълмените в Камор беше голяма. Раната, която носят двамата приятели трудно ще се излекува след като има кой да помни. Локи е съкрушен и не може да повярва, че плановете му бяха почти осуетени. Но с помощта на Джийн, те трябва да продължат да правят това, в което са най-добри, заради старият Окови и Джентълмените копелета.

Локи и Джийн оставиха безредиците в Камор и решиха да започнат на чисто (което в никакъв случай не значи, че Паякът е забравил). Двамата отиват в Тал Верар с една цел - да постигнат невъзможното. Като знаем породата на Локи Ламора това звучи смехотворно. Невъзможно? По-скоро Локи още не се е пробвал.

Тал Верар е поредният град, в който лицедеите залагат на изобретателност и късмет. В ретроспекция научаваме, че две години са били нужни за подготовката на нещо нечувано - да ограбиш най-добре охраняваният трезор в Кулата на греха, мястото за разтуха на богатите верарци. Но за да спечелиш играта трябва да познаваш своите опоненти.

В сърцето на града се намират три острова полумесеца на Великите гилдии (Алхимици, Изобретатели и Търговци), а в центъра е високата Кастелана, на чийто връх е Мон Магистерия, крепостта на Архонта. Тал Верар официално се управлява от Приори, търговски съвет, в който членуват най-заможните верарци, но значителна власт има и обитателят на тази крепост. Архонтът заема пост, който му носи командването над армията и флотата на Тал Верар, която съществува благодарение на финансите на търговците. Тези две сили движат политиката на града. Познайте кой става първи приятел с Локи и Джийн. Въпреки двете години подготовка, пак успяват да засегнат нечий интереси, което никога не им е вършело безплатна услуга. Но ние затова ги харесваме.

Чрез "измама в измамата" те успяват да си проправят път до ключът към тяхното богатство. Само с добре премерена крачка, капанът около Рекин, господарят на Кулата на греха, щраква. Но и друга лисица излиза от дупката си, когато научава от стари познайници на Джентълмените копелета, какво кроят.

Позицията на Архонта в град като Тал Верар е разклатена. Седем години са минали откакто гражданите са били спасени от своята флота. А в мирни дни няма как да видиш военната сила в действие. Притеснен от загубата на позиции, Страгос е решен да си върне старата слава на избавител. Затова трябва да измисли начин как да надделее над Приори, негови противници още от създаването на поста му. След Хилядодневната война с Камор, за да се ограничи тайната вражда за власт и пари на търговските съвети, бил създаден постът Архонт, който да предотврати използването на военната сила за лични облаги.

Тук Локи и Джийн се намесват  в неговите планове. Запознат с цялото им досие той иска да ги използва за целите си. С подходящата мотивация те стават пирати. Целта им е да разбунят духовете из Пиринчено море и да предизвикат буря, която да заплаши бреговете на Тал Верар.

Морската част е представена чудесно, тъй като имаме възможност да научим това-онова заедно с героите, които не са успели да стигнат до тази част на обучението си с Окови. Самият автор признава, че е направил изменения в терминологията, за да е по-разбираемо действието. По този въпрос мога да кажа, че да изкараш два месеца в открито море на пиратски кораб не си е работа, а робски труд.

Спойката, която държи историята жива за мен, е приятелството между Локи и Джийн. Страхотно е да видиш взаимодействието между двамата. Те са като два скачени предмета като се допълват един друг. Локи е мозъкът, а Джийн тялото (не в един случай го е спасявал от сигурна смърт).

Как завършва историята? Трябва сами да прочетете. Защото ако първата книга ви е направила впечатление, тази ще ви очарова. Пак има игри и неочаквани обрати, герои и победени. Прекрасен е начина, по който Линч продължава да гради персонажите си и в тази книга научаваме повече за тях. Авторът се е справил със задачата си да оправдае очакванията за продължение на първата книга. в скорошно интервю дори призна, че първите три книги са само предистория. Първоначалните му записки започват от четвъртата част. Знам, че ни очакват още по-грандиозни приключения и нямам съмнения, че поредицата завинаги ще запази челни позиции в класациите за фентъзи. Още повече, че в следващата книга ще се запознаем с енигматичният образ на Сабета, която е най-болезнената тема за Локи Ламора.

Fun Fact! Първоначалната идея на Скот Линч за историята на Локи Ламора започва от четвърта книга. Тоест първите три могат да се приемат като предистория.

Цикълът за "Джентълмените копелета":
1. "Лъжите на Локи Ламора" - ревю
0. "The Bastards and the Knives" - това е сборник от две новели, които допълват "Лъжите на Локи Ламора". По-точно как джентълмените копелета се сдобиват с Остершалинската ракия, която изигра важна роля в първата книга и как успяват да се отърват от убийците известни като "Хорът от ножове". Тя ще бъде издадена след третата книга "The Republic of Thieves". Стискаме палци издателство Рива да направят допечатка с оригиналните корици и третата книга да е с прекрасния арт.
2. "Червени морета под червени небета"
3. "The Republic of Thieves" предстои издаване на български език

4. "The Thorn of Emberlain" - Goodreads
5. "The Ministry of Necessity" - Goodreads
6. "The Mage and the Master Spy" - Goodreads
7. "Inherit the Night" - Goodreads

Няма коментари:

Публикуване на коментар