понеделник, 28 октомври 2013 г.

Четене на "Песен за огън и лед" - част 9

Още една част от епосът "Песен за огън и лед"

~Тирион~ 361-372
Тирион е в една от килиите на Орлово гнездо и чака присъдата на Арините. С хитрост или ако желаете късмет, той може би ще излезе през вратата по предназначение, а няма да полети.
Коментар
-историята за кинжалът, който трябваше да убие Бран Старк, прочетена от няколко различни гледни точки, все повече потвърждава, че Кутрето е наел убиецът.

~Едард~ 373-378
Едард се събужда дни след битката, в която загуби половината от хората си в Кралски чертог. След кратък разговор с краля, човек , с който го свързва цял живот, той отново е заставен да бъде Ръка. Още веднъж плановете му да се върне на Север пропадат.
Коментар
"Сънуваше стар сън - за трима рицари в бели плащове, за отдавна срутена кула и за Лиана в плувналото в кръв ложе...Разправяха, че Регар я наричал "кулата на радостта", но за Нед тя беше горчив спомен."
-кулата, в която Нед е намерил сестра си е била в земите на Дорн, откъдето е и жената на Регар, Елия. Имам предположение, че Регар е изпратил Лиана там, за да я опази (може би нея и нероденото им дете), далеч от битката за Кралски чертог.

~Кейтлин~ 379-390
Малките битки за надмощие въвличат всичките седем кралства в хаос.  Джайм Ланистър бяга от Кралски чертог и събира армия в Скалата на Кастърли. Кейтлин научава, че баща й, владетелят на Речен пад, през чийто земи минава единственият път към Севера, е  в не добро здраве. А сега и нейният пленник Тирион успява да се измъкне, като не забравя да спомене: "Ланистърите винаги плащат дълговете си".

~Джон~ 391-397
Джон Сняг се доказа като добър владетел, добър с меча и съвестен към хората си. Остава му само да се докаже като водач.

~Тирион~  398-405
Тирион притежава хитростта и умът на основателя на рода Ланистър. Това, което рицарите могат да направят с мечът си, той постига с думи. Успява да убеди бандата планинци, че е ценен техен съюзник като така си осигури тяхното сътрудничество.
Коментар
- Тирион обещава Долината на Арин на планинците, според които тя е тяхна по право.

Няма коментари:

Публикуване на коментар