понеделник, 7 октомври 2013 г.

Четене на "Песен за огън и лед" - част 8

Великото четене на "Песен за огън и лед" от Джордж Р. Р. Мартин

~Едард~ 312-318
Кралят научава, че Денерис Таргариен очаква дете. Едард Старк е против заповедта му да я убият. Ръката на краля още веднъж напомня на владетеля си за миналото и това му навлича гневът на Баратеон. Лорд Старк решава, че е време да прекрати авантюрата си в Кралски чертог и да се върне там, където е нужен, в Зимен хребет.
Коментар
-Пицел реагира доста изненадано, когато Варис спомена за отровата Сълзите на Лис; нали точно с нея е убит Джон Арин.

~Кейтлин~ 319-334         
Кейтлин стига до Долината, водейки Тирион Ланистър като заложник, за да получи подкрепа от сестра си, Лиза Арин. Но положението в Орлово гнездо не е сигурно. Подданиците на Арин имат съмнения около смъртта му. Сега, след 300 години притежание, титлата „Законен пазител на Изтока” не принадлежи на родът Арин, а е дадена на Джайм Ланистър. За рицарите на долината, младият наследник Робърт Арин, е прекалено болнав, за да заяви претенциите си и за тях е по-удачно Лиза да се омъжи отново. Но тя има други планове, за себе си и за Тирион.
Коментар
-Кейтлин среща чичо си, Бриндън Тъли, Черната риба.

~Едард~ 335-340
Кутрето води Едард в бардака, който Станис и Арин упорито търсели. Там Ръката среща жена, която има дете от краля. На пътя обратно за Червената цитадела, Джайм Ланистър пресреща Едард. За да отмъсти за залавянето на брат си, той заповядва на войниците си да убият хората на Старк.
Коментар
-по думите на Кутрето и Едард, Робърт има няколко копелета: едно момиче в Долината (Мия Каменната), Барра от Кралски чертог, момче в Бурен край, чиято майка е от дома Флорент;
-какво ще кажете за мисълта на Едард, когато с Кутрето говореха за копелетата на Робърт: „Неволно си спомни за Регар Таргариен. Зачуди се дали и Регар бе посещавал бардаци и странно защо реши, че не е.”
Все повече се убеждавам, че Джон е дете на сестра му Лиана, а бащата е Регар. Тя моли Едард да обещае. Какво, може би да отгледа детето й като свое. Робърт вече спомена, че войната е започнала, когато Регар е „отвлякъл” Лиана, която му е била обещана за жена. Едард се връща с Джон в Зимен хребет след бунта, който печели на Робърт Железния трон. Така и не иска да каже коя е майката на тъй нареченото му копеле, а Джон поразително прилича на него, носи чертите на Старк.

~Денерис~ 341-349
Халазарът на хал Дрого достига Вее Дотрак – Градът на господарите на конете. Халееси трябва да се представи на дош халеен. Също като обичаите и градът на дотраките е различен. Едно ширнало се поле, без стени и покрив, подслонено от Майката на планините.
Коментар
-има пророчество, че един ден всички халове ще се върнат при Майката, във Вее Дотрак

~Бран~ 350-360
Хората на Севера не забравят, че зимата иде. Зимното селище извън стените на замъка се пълни с фермери, които вече не могат да обработват земите си. Бран и Роб излизат да пояздят, за да изпробват новото седло, което Тирион измисли за Бран. Настъпват тежки времена за Старките. На Валът още нямат вест от Бенджен Старк, пристига и писмо и от Кейтлин за пленяването на Тирион. Северът се подготвя. Освен заплахата от война, още дезертьори се появяват на юг от Вала.

Няма коментари:

Публикуване на коментар