вторник, 17 септември 2013 г.

Четене на "Песен за огън и лед" - част 7

Великото четене на "Песен за огън и лед" от Джордж Р. Р. Мартин

~Кейтлин~ 252-260
По пътя за Зимен хребет, Кейтлин и сир Родрик, отсядат в хан, където срещат Тирион. Убедена във вината му за опита за убийство на сина й, с помощта на заклети мечове на Тъли, Кейтлин го прави свой пленник.

~Санса~ 261-270
Санса изживява мечтите си, когато отива на Турнира на Ръката и получава дар за красотата си от Рицаря на цветята. Сандор Клегейн й показва и грозната страна на живота. Рицарите не винаги са толкова доблестни и смели като в песните.
Коментар
- Петир Белиш не е забравил чувствата си към Кейтлин, той вижда в Санса лицето на майка й
- първата поява на краля от пристигането му в Кралски чертог е на турнира, където се напива и заявява, че ще участва в масовия бой. Церсей не е съгласна с решението му, Джайм иска да защити сестра си като опитва да усмири краля, но Робърт го избутва на земята. Кралят заявява, че може да го победи по всяко време; Джайм, знае че славата на Робърт Баратеон отдавна е загубила блясъка си.
- Хрътката се държи странно със Санса. Говори така сякаш знае каква е, но едновременно изпитва и страх от нея.

~Едард~ 271-287
Дворцовите интриги в Кралски чертог нямат край. Защо Арин е бил убит? "Задаваше въпроси", му прошепва Варис. Дали съдбата на предишната Ръка няма да сполети и Едард, който усилено търси причината за смъртта на приятеля си.
Коментар
- рицарят, когото Планината убива е скуайърът, когото Едард искаше да разпита.Може би наистина Церсей/Ланистърите са му платили да го убие. След смъртта на Арин, въпреки че Лиза Арин напуска Кралски чертог с цялата си свита, той остава. Помазват го за рицар. Купуват бронята му, за да участва на турнира и Планината, който е знаменосец на Ланистър, го убива. Случайна смърт или начин да му затворят устата?
- Варис е добър в дегизирането

~Тирион~ 288-300
Кейтлин излъга всички като ги остави да си мислят, че е тръгнала към Зимен хребет. На път за Орлово гнездо, Тирион оцелява в първата си битка.
Коментар
- от всички присъстващи рицари, Тирион обърна повече внимание на войниците на Фрей. Дали пресметливият владетел Фрей, който винаги закъснява и обича да е на страната на победителите, няма да отиде директно при Тивин Ланистър с новината за пленничеството на Тирион? Каква роля в последващите събития би могъл да изиграе Фрей?
- Белиш е излъгал за кинжалът, Тирион никога не би заложил срещу семейството си

~Аря~ 301-311
Аря упражнява задачи дадени от Сирио Форел и докато обикаля из замъка чува странен разговор.
Коментар
- аз разпознавам Варис и Илирио като двамата човека, които говорят. Човекът с говор от свободните градове и двуостра жълта брада е Илирио, а войника, който е смътно познат на Аря и иска още злато и "птиченца" е Варис.
Ще говоря по точки за да си систематизирам мисълта:
1)"Намери копелето. Вълкът и лъвът скоро ще се стиснат за гърлата." -Варис
Тук може би става дума за това, което Станис и Джон Арин са търсили в бардаците и то да даде конкретния повод за война между домовете. Но защо Варис го казва на Илирио, това копеле във Вестерос ли е или отвъд Тясно море? Чие копеле търсят?
2) Илирио, казва че е рано за война, не били готови, халът няма да се размърда докато Денерис не роди. Нека не забравяме и яйцата, които Илирио й подари, може би чакат тя да ги съживи.
И се замислям дали през цялото време целта им не е била да провокират война във Вестерос, за да може армията на Денерис по-лесно да превземе кралството, когато то е разединено?Илирио намеква за участието на Варис в смъртта на Ръката макар и косвено, слухарят не може да не е знаел какво се крои, просто развитието на нещата го е устройвало(в следваща глава на малкия съвет, Варис спомена за сълзите на Лис и Пицел облещи очи; тоест майстера играе по свирката на Ланистър, тъй като знаем, че единствената му цел е да си запази мястото си)
3)Странно, ако Илирио финансира Варис, той ли е поръчителя или работи за някой друг. Кой извън Вестерос ще иска това?
-в тази глава ясно може да видим как фигурите се наместват по дъската
1)Станис Баратеон и Лиза Арин събират мечове
2)Лорд Ренли и Лорас Тирел искат да омъжат Робърт за потомката на Планински рай, да създадат нова коалиция
3)Кутрето върши всичко сам. Единственото, което ще направи като "помогна" на Кейтлин да залови Тирион, е да предизвика Ланистър. А тръгне ли Тивин на север, домът Тъли му е на пътя.
4) Едард усеща какво се мъти и заповяда Северът да укрепи позициите си. Страхът му се потвърждава след като разбира, че Кейтлин е пленила Тирион. Той иска да напусне Кралски чертог по най-бързия начин, след като практически знае че Ланистър държат парите и дърпат конците на властта.


Няма коментари:

Публикуване на коментар