петък, 6 септември 2013 г.

Четене на "Песен за огън и лед" - част 6

Великото четене на "Песен за огън и лед" от Джордж Р. Р. Мартин

~Аря ~(194-202стр.)
Аря загърбва непокорството си и влага усилия в уроците при Сирио Форел, защото се задава студът и хората освирепяват.

~Денерис~ (203-211)
Денерис свиква с ролята си на халееси като показва на брат си кой е истинският дракон. Тя загърбва невинността си и е решена да гледа само напред. А там е Дотракското море, което сега е нейният дом.
Коментар
-през цялата глава драконовите яйца бяха като живи. И съня за черният дракон се почви отново. Мисля си, че не случайно Илирио ги подари на Денерис, тя трябва да ги съживи. 

~Бран~ (212- 222)
Бран се старае да е истински лорд и крие сълзите, но споменът за падането го преследва и той малко по малко си спомня за случилото се. Тирион изпълва поръчението на Джон Сняг, но бърза да отпътува от Зимен хребет, където не е приет добре от Роб.
Коментар
- мисля че баба Нан е вещица, а син й Ходор е потомък на великан :D Обожавам приказките, които разказва на Бран. Авторът каза за нея как годините и спомените й се сливат в едно и тя самата не е сигурна кое било първо, което ме кара да мисля че тя е живяла повече отколкото изглежда. И историята, която разказа за Другите звучи като истина, а не легенда. В този случай защо след време ако "студ и смърт покрие земята", да не се появи последният герой, който с помощта на горските чеда да спаси хората?

~Едард~ (223-230)
Едард посещава Писел и го разпитва за смъртта на Джон Арин. Подробностите около внезапната болест и заминаването на кралицата към Скалата изглеждат доста съмнителни.
Коментар
- 1) Писел е замесен(отпраща майстера на Арин и сам го лекува до смъртта му като накрая му дава маков сок, може би за да не говори?) и прикрива кралицата, затова споменава Варис като иска да отклони вниманието от себе си
  2)Белиш също изиграва някаква роля, доста охотно предлага помощта си, дори изобличава слухарите на Варис и кралицата
  3)Преди смъртта си Джон Арин е разглеждал книга за родословието на знатни люде, жените им и децата. Преди да умре казва: "Семето е силно".

~Джон~ (231-241)
Противоречията на Джон със сир Алисър Торн се задълбочават, когато защитава Самуел Тарли. Сам и далеч от дома може би той вече намери истински приятели в лицето на Пип, Грен и Сам.
Коментар
-учителят по оръжие на Стражата е подкрепян от лорд-стюардът Боуен Марш (той защити Торн пред Тирион, като обясни че и той е бил принуден да отиде на Вала, защото се е биел на страната на Таргариените). Ако Джон продължава да е трън в очите на Торн, може да си навлече и неговият гняв.
- още няма вести от Бенджен Старк. Явно неговата роля е по-голяма щом авторът още ни напомня за него, все пак и други са се губили при обходи.

~Едард~ (242-251)
Кралят продължава да отсъства от съвета си. Турнирът, който той поръчва за Ръката си коства повече пари отколкото кралството може да осигури. Едард продължава да разследва смъртта на Джон Арин. 
Коментар
- веднага след смъртта на Джон Арин, Лиза Арин заминава за Долината заедно със детето си. Готвачът на Арин сподели на Едард, че двамата често се карали. Може ли да е било заради детето и това че Арин иска да го прати като повереник на Драконов камък при лорд Станис? Дори самият Едард си задава въпросът защо Станис заминава толкова бързо за Драконов камък след смъртта на Ръката и още не се е върнал, въпреки че е част от съвета. Може ли и той да е замесен в предполагаемото убийство на бившата Ръка? Но това противоречи на факта, че Арин и Станис редовно обсъждали нещо и заедно ходили до някакъв бардак. Книгата, която Арин заел от Пицел разглежда родословието на велики родове. Той и Станис дори потърсили едно копеле на краля. Едард смята, че това е причината за смъртта на приятелят му. Но защо Лиза Арин обвинява Ланистър за смъртта му? И какво значат думите, които смъртника изрича: "Семето е силно"? Защо Пицел гони майстера на Арин и сам го лекува? Защо точно преди да умре му дава маков сок, за да не се мъчи или за да не говори?




Няма коментари:

Публикуване на коментар