неделя, 13 октомври 2013 г.

"Скакалци в програмата" - български фантастични разкази

"Скакалци в програмата"
Сборникът съдържа 24 кратки разказа на различна тематика. Не съм фен на жанра и не съм чела много фантастика, затова мога да кажа само кой разказ ми допадна най-много. Книжката има средна оценка в GoodReads и намира почитатели. 

"Програматорът" на Златомир Коларов

Един Програматор, създаден по подобие на Бога, отива в Храма да се изповяда за греховете си. Когато Бог го създал, дарил му Райските градини, които да обработва и да се радва на плодовете на честния си труд. Работата обаче му натежала , посегнал към ябълката на познанието и сътворил помощник по свой образ и подобие, да му помага. Желанието му било творението да се самоусъвършенства и да не повтаря неговите грешки.

"...да бъде по-съвършено творение от нас, създадените от Бога програматори."

Клонирал го, за да може творението му да не скучае и го пуснал в градините си. С времето обаче то се възгордяло,станало хитро, завистливо и лакомо. Чрез знанието, дарено му от създателя, започнало да върши злини. Отрекло всичко, на което твореца го научил - крадяло. лъжело и убивало. Използвало знанието за недостойни и користолюбиви цели. Но въпреки това, трябвало да има и добра страна, нали било създадено, както Бог сътворил Програматора - по свой образ и подобие. Тогава защо повтаряло стари грешки?

Програматорът трябвало да разбере, че никой творец не е по-велик от творението си.





2 коментара:

  1. Мисълта в края е много силна, и затваря един порочен кръг. Накара ме да се замисля определено. Излиза че цялата вселена е във възходяща спирала на подобрение?

    ОтговорИзтриване
  2. По скоро един непрекъснато повтарящ се ERROR, който мига в червено, ама няма как да се рестартира програмата, защото липсва изначалната информация за файла :D

    ОтговорИзтриване