сряда, 25 септември 2013 г.

Джани Вурц - "Повелителят на сянката"

Джани Вурц - Повелителят на сянката (#1 от "Войни на сенките и светлината")
Преди пет столетия светът на Атера бива обгърнат от тъмнината на Мъгливия дух. Заедно със светлината, хората губят и владетелите си. Магьосниците, помогнали на четирима от наследниците на върховните крале, с надеждата да спасят кралския род. И било направено пророчество:
"Океанският свят Даскен Елур, 
забравен за столетие,
ще даде неведоми изкуства в още неродените
ръце - владетелнопотомчески.
Те ще донесат гибелта на Мъгливия дух
и отново ще освободят слънцето на Атера."

В света на Даскен Елур.
Седем поколения Амрот води война с пиратите на Картан. Неплодородната земя на картанците ги принуждава да ограбват корабите на Амрот. След битка в открити води с'Фалинският род губи краля си. В плен на краля на Амрот попада и омразното копеле на Авар с'Фалин. Но съдбата плете своите нишки и майчината клетва оживява.
Осъден на изгнание, Аритон с'Фалин, трябва да прекрачи Вратата на изгнанието, откъдето жив човек не се е връщал. Но принцът на Картан не е обикновен мъж. Той е магьосник, обучен на изкуството на сенките в самия Раувен, от пазителите на древното знание.

Воден от древното пророчество, Великият маг на Раувен, дядо на двамата враждуващи кралски наследника, отвлича амротския принц Лисаер и го изпраща по предначертаната му пътека.
Но за разлика от брат си, Лисаер не владее своята магия и двамата врагове са изправени пред трудно решение. Могат ли да забравят враждата и като един да се преборят за живота си?

Като малък Аритон желаел да изучи магията, за да върне плодородността в земите на Картан, но бил принуден да последва пътя на баща си - този на владетел. Прочел древните книги, той си спомня пророчеството на Дакар и разбира, че Портата може би води към друг свят. Така или иначе път назад няма.

В Атера, обгърнат от непрестанни мъгли, магьосниците от Единението се задействат. Думите на един от Седмината, носят надежда за избавление. Чрез общите си сили те усещат приближаването на обещаното им спасение. Порталът от Даскен Елур бива прекосен и те се запътват натам, за да видят с очите си наследника на върховните крале.

Когато попадат в новия свят, Аритон - Повелител на сянката и Лисаер, Господар на светлината, трябва да жертват старите си мечти, за да спасят поданиците си. Заедно принцовете могат да надвият Мъгливият дух, но поотделно уменията им са способни да нанесат по-голяма вреда на Атера.

Книгата не ми допадна. Историята ми беше скучна и ми липсваше загадката. Действието беше накъсано и начина на списване ми приличаше по-скоро на водене на бележки на автора. Главните герои ми бяха скучновати и света им не ме впечатли.


2 коментара:

  1. Имам чувството, че някои автори се вълнуват повече от развиването на концепция, отколкото от нейното реализиране. А тази тук не ми звучи особено оригинално, не че това би извинило "скицираното" писане.
    Не смяташ да продължаваш поредицата,нали?

    ОтговорИзтриване