понеделник, 24 март 2014 г.

Гейл Мартин - "Изковани от лед"/ Gail Martin - "Ice Forged"


"По-добре да умра отмъстен, отколкото да се влача като пребито куче"

Бащата на Blaine McFadden с години малтретира физически семейството си. Като бивш офицер в армията на крал Мерил, той е свикнал да му се подчиняват. 20-годишният Blaine, с години търпи побоите на отмъстителния си баща, но когато вижда сълзите в очите на малката си сестра, решава че не си струва повече да скланя глава, дори това да му коства живота.
Младият лорд на Glenreith се изправя пред кралския съд и чува присъда, която го лишава от дом, семейство и име. Дори болката в очите на обещаната му Carensa, дъщерята на графът на Rhystorp, не му позволява и за минута да съжали за извършеният грях.

"- Обвинен си в убийство. Убийството на лорд, на собствения ти баща. Какво пледираш?
 - Виновен, Ваше Величество.
...Не съжалявам. Проклет да съм ако се извиня, дори на краля. Да приключваме с това."

Присъдата е по-жестока и от смъртта, която Blaine предпочита. Той е осъден на изгнание в наказателната колония Velant. Място, където кралство Donderath се отървава от нежеланото бреме и от което никой не се връща. Устроен на Edgeland, остров на върха на света, това е свят със свои собствени закони и правила. Далеч от кралската власт, командир Prokief, с помощта на своите магьосници-пазители, държи затворниците под контрол. Мъжете работят или в мините, чийто добив се търгува с кралството в замяна на стоки от първа необходимост, или на борда на корабите за риба, които носят основното препитание на заселниците. Жените от своя страна работят в пералното или помагат за обработването на земята, когато им остане време от набезите на пазачите.
Edgeland е забравено от света място. Там се озовават, както виновните, така и "неудобните" на хората с власт. Малко от тях оцеляват в колонията, за да се опитат да доживеят живота си, който не е бил потребен никому. В смразяващият студ и мракът, който обхваща островът с месеци, само най-силните оцеляват. Ако човек издържи 3 години на условията в колонията, получава билет, с който може да предяви искане за малко късче земя, която да обработва и да създаде стопанство, както да работи за някой търговец или трапер. Като за утешение да се превърне в колонизатор, а не затворник до края на дните си.
За да опита да продължи живота си, Blaine решава да забрави миналото, дори сменя името си. Но благородството и честността са в сърцето и колкото и да се опитва, той не може да измени докрай на себе си. В трудностите, той намира верни приятели. С общи усилия те се опитват да подобрят положението си.
С Piran, Blaine се запознава още на корабът, с който затворниците стигат до Edgeland. Обвързват се с братска дружба, която им пази гърбовете. Piran Rowse, някога бивш наемник и бодигард, е верен приятел и винаги подкрепа. Verran Danning е изкусен крадец и майстор менестрел. Само му дайте задача и той ще е първият, който ще я разгадае. Dawe Kilick притежава остър ум и изобретателност, на която би завидял всеки. Тих и спокоен по природа, когато има работа за вършене, той е насреща. Това, което сплотява тези разностранни характери е Kestel Falke. Някога високо ценена дама от кралския двор, чийто умения превъзхождат иначе съблазнителната й външност.
Светът на Гейл Мартин има просто устройство, частите на което взаимодействат една с друга. Героите, които са главни участници в първата книга, идват от кралство Donderath, една от големите сили на Континента. Той от своя страна е отделен от Полуостровът чрез Сарнийският океан, посредством който се извършва търговията между тези две населени места и земите на Далечните брегове. Важно е да се уточни тази подробност, защото историята на "Изковани от лед" започва с война. Първоначален повод за военните действия между кралствата на Континента бива една погранична земя. Но когато авторката ни посреща на самия кралски съвет, където командири и владетел взимат решения за съдбата на поданиците, разбираме че историята е много по-заплетена отколкото изглежда.
В този свят магията съществува, но е дълбоко свързана с природата. Религията на Континента позволява почитането на множество богове, като човек сам решава на кого да поднесе дарове пред олтара си. Интересно е че магьосниците, за които разбираме от повествованието са по-скоро откриватели и мислители, отколкото "дейци". Разбира се, бойните магове и магьосниците- пазители са изключение. Хората разчитат предимно на астролози и гадатели за тълкувания. И още нещо, което е особено приятно в книгата. Почти всеки от хората има свой "чар", частица магия, която му помага да е по-добър в занаята си.
Тук идва завръзката в цялата история...
Представете си, че в нашият свят някой дръпне главния шалтер и не можем да използваме електричество. Какво би могло да се случи?
В "Изковани от лед" се случва нещо подобно. Когато желанието за власт и егоизмът са на първо място страдат само невинните, защото всеки друг оправдава действията си.
Когато войната настъпва с пълна сила и корабите по снабдяване спират да се появяват на отдалеченият остров, прокудените имат само един избор. Да останат в своя отдалечен затвор или да потърсят причината за застигналата ги катастрофа.
Blaine и приятелите му по неволя са единствените, които разбират необходимостта от действие и решават да опитат да сглобят цялата картина от малкото информация, на която се натъкват. Оттук започват приключенията им, които ги отвеждат в кралство, което някога е било техен дом, за да намерят единствено пепел и разруха. Писанията на един изчезнал магьосник и напътствията на един вампир, който го е грижа за хората, са единствените им насоки към разбирането на една загадка.

Поредицата "The Ascendant Kingdoms" включва:
1. "Ice Forged" - Goodreads
2. "Reign of Ash" - Goodreads

2 коментара:

  1. Прекрасно ревю,едно от най-добрите ти. Интересна книгас добре замислена история се очертава да бъде.
    Отговори ми само - защо 3 звезди??? :D :D

    ОтговорИзтриване
  2. Тъкмо да почне да се случва нещо интересно и книгата свърши :D Само заради това. Въпреки, че преди имах предразсъдъци относно жена-автор на фентъзи, с тази книга се убедих колко грешно съм мислила. Героите са написани прекрасно, диалогът е на място. Още един плюс е след като в две глави спекулираш с това, което се случва, авторката дава обяснения, а не се чудиш през цялото време какво се има впредвид. Усетих, че историята ще се развива плавно в трите тома. В този смисъл първата книга беше като въведение. :)

    ОтговорИзтриване